Frontexspaning i Rumänien.

Förslag att stärka EU:s gränskontroll

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström har i dag presenterat sitt första förslag. Det gäller EU:s gränskontrollmyndighet Frontex, som har stora problem med brist på både personal och till exempel patrullbåtar och helikoptrar.

-- Det händer tyvärr att medlemsstaterna lovar att ställa upp med utrustning och personal och sedan av olika skäl inte levererar det utlovade, säger Cecilia Malmström.

Nu ska medlemsstaterna lova att ställa upp med materiel. Men om de lovar men inte håller, vad händer då?

– Om detta är en EU-lag är det ju det. Då får man titta på möjliga sanktioner, men möjligheten är att man får ett år i förväg på sig att ställa upp med detta. Har man lovat så är det så, säger Cecilia Malmström om sitt förslag, som förstås handlar om hur EU bättre ska bevaka sina gränser mot flyktingar, varav många ju i dag sitter i olika läger i bland annat Malta och Grekland.

Däremot ska inte Frontex få mer pengar än i dag. Budgeten är i dag omkring 180 miljoner per år räknat i svenska kronor.

I diskussionerna kring Frontex har det också funnits resonemang om att gränskontrollmyndigheten ska lämna uppgifter vidare till polis och åklagare. Men det finns inte med i Malmströms förslag.

– Det som Frontex själva har sagt är att de får mycket information om flyktingsmugglare när de är ute på sina operationer och att de inte har någonstans att göra av den här informationen annat än till medlemsländerna. Sedan går den lite förlorad. I dag lägger jag inga förslag på det området, utan vi måste göra en total översyn av vilka informationssystem vi har i den europeiska unionen innan jag tänker föreslå några nya.

Och förklaringen till att inget förslag kommer i dag är, att sedan Europaparlamentet nyss stoppat möjligheten att i kampen mot terrorism lämna bankuppgifter till USA, så är EU-kommissionen ytterst försiktig med att komma med nya förslag som kan inkräkta på människors personliga integritet.

Herman Melzer, Bryssel
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista