1 av 2
I juli 2004 steg Lagan till oroväckande nivåer och militär fick kallas in. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
2 av 2
Ann Kristin Rådberg och Carl Håkansson. Foto: Daniel Rundqvist/SR.

Kommuner redo för strid vårflod

De stora snömängderna kan orsaka en ovanligt kraftig vårflod i år. Flera av landets kommuner och länstyrelser har redan börjat föreberda sig för övervsämningar. Ljungby i Småland har tidigare drabbats hårt och där är planeringen nu i full gång.

– Det har ju kommit stora mängder snö så vi får titta på om det finns risk för översvämning. Det kan bli så, men det kan ju också hända att det blir en långsam snösmältning, säger Ann Kristin Rådberg, teknisk chef i Ljungby.

Än så länge rinner Lagan stilla och fridfullt genom Ljungby, men om de stora snömängderna runtomkring börjar smälta alltför snabbt kan läget bli kritiskt.

Många minns översvämningarna 2004 när ån hotade flera byggnader.

– Då hade vi stora mängder och vissa orter blev belastade. Sedan när det gäller snö som smälter påverkas också vårt avloppssystem och vårt reningsverk blir belastat. Så vi måste se till att vi har bra avrinning och att vi inte får in för mycket vatten i reningsverket, säger Ann Kristin Rådberg.

Inne på brandstationen visar räddningschefen Carl Håkansson upp förrådet av pumpar och en bit bort ligger kommunlagret av sandsäckar kvar sedan senast, redo att tas fram igen om snösmältningen skulle sätta fart på allvar.

– Vi har redan sedan några år tillbaka gjort en inventering och den kommer vi att gå igneom igen så att vi har någonting att gå på när vi ser att snön börjar smälta, säger han.

På flera håll i landet har både kommuner och länsstyrelser börjat förberedelserna för att vara beredda. Dammar och brunnar ses över kritiksa områden kartläggs och även fastighetsägare uppmanas att se över riskerna och försöka få bort snön från fastigheterna och kanske flytta känsliga saker från källaren till exempel.

I Ljungby träffades i dag en speciell beredskapsgrupp som både ska hantera snömassorna och eventuella övervsämningar.

– Riskerna finns naturligtvis, men jag tycker att vi är ute i god tid och för en dialog med varandra inom kommunen i arbetsgruppen. Jag är inte så orolig, utan vi är helt enkelt med på banan, säger Carl Håkansson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".