SJ

"Nästa vinter ska vi vara bättre rustade"

Ulf Adelsohn, ordförande i SJ:s styrelse, lovar en genomgripande översyn av tågtrafiken, men också att se över om man ska återta ansvaret för underhåll av tågen.

I dag har man lagt ut underhållet på på entreprenad.

– Vi måste nu tänka om och arbeta ännu mer intensivt tillsammans med Banverket och Jernhusen och de andra. Vi måste fundera på att, som det heter, insourca, kanske driva en del i egen verksamhet, så att vi har ansvaret själva och inte behöver dela det med andra, säger Ulf Adelsohn.

En stor bromskloss i vinter har varit att det saknats kapacitet att avisa tågen i den omfattning som har krävts, på grund av den ihållande kylan.

En annan brist som att underhållet av tågvagnar inte hunnits med, säger ordförande i SJ:s styrelse Ulf Adelsohn.

– Till nästa vinter så ska vi naturligtvis vara så mycket bättre rustade som vi kan vara, tillsammans med Banverket och SJ och alla de andra som är partners här. Det kommer tjugo stycken till hösten som reserv och vi upprustar successivt 80-tals vagnarna. De kommer att finnas betydligt fler tåg nästa vinter, säger Ulf Adelsohn.

Vad kan du säga till de resenärer som är inte kommer med sina tåg och är irriterade?

– Jag förstår att de är irriterade och jag förstår att de är arga men det är mänskliga faktorer. Man har inte underhållit det hela tillräckligt. Vi får försöka bära de här förtretligheterna. Vi ber om ursäkt för dem och ska göra vårt bästa för att det inte ska upprepas, säger Ulf Adelsohn.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.s