Jordnötsallergiker oroar sig ofta i onödan

De flesta jordnötsallergiker kan äta jordnötter utan att få farliga reaktioner. Det visar svensk forskning som med en ny metod redan har börjat hjälpa allergiska barn.

11-åriga Astrid Plynning, kan vara en av dem som nu kan friskskrivas från jordnötsallergi.

– Jag skulle bli glad men jag skulle ändå tycka att det var läskigt. Tänk om de gör fel och då kanske jag åt det och då kanske jag blir sjuk, säger Astrid Plynning.

Astrid Plynning vet att allergi mot jordnötter kan vara farlig, till och med livshotande.

Själv har hon egentligen aldrig märkt av allergin mot jordnötter. Hon och hennes familj är duktiga på att undvika jordnötter sedan ett pricktest visade att Astrid var allergisk.

Astrid är också överkänslig mot björkpollen och det gör att hon kan tillhöra den andel som faktiskt inte har den farliga allergin mot jordnötter utan den som bara ger lindriga symptom eller inga alls.

Det säger professor Magnus Wickman vid Karolinska institutet i Solna och barnallergiläkare vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.

Han leder en allergiforskning som kunnat visa att två av tre som är allergiska mot jordnötter enbart får lindriga symptom eller inga symptom alls.

– Som barnallergiläkare så har jag nog haft mina roligaste två år under hela min karriär där jag nu i dag "friskförklarar" barn och ungdomar som har trott att de har en livshotande nöt- eller jordnötsallergi. Det känns otroligt stimulerande, säger Magnus Wickman.

Astrid Plynnings pappa Peter ser fram emot att få gå och testa Astrid på nytt.

– Vi kommer att börja med att prata med vår läkare som Astrid har gått till länge. Sedan känns det skönt att man kanske inte behöver oroa sig så mycket när man ska flyga eller gå ut och lyssna på musik på krogen där det förekommer jordnötter, säger Peter Plynning.

Hur jobbigt är det att vara allergisk?

– Det är jobbigt för om man går på fik så måste man hela tiden fråga om det är nötter i. Om det är det så kan man inte ta vad man vill, säger Astrid Plynning.

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se