S-distrikt kan acceptera hushållsavdrag

Socialdemokraterna har sagt sig vilja avskaffa skatteavdraget för hushållsnära tjänster, men nu är det flera av partiets distriktsordförande som kan tänka sig att behålla det.

Häromdagen föreslog Socialdemokraternas ordförande i Stockholms län, Mikael Damberg, att man behåller avdraget, med vissa förändringar. Och även Jens Nilsson, partidistriktets ordförande i Jämtland, kan tänka sig en fortsättning.

– Reformen är etablerad, det är möjligt att man måste ha det kvar, åtminstone under en övergångstid. Det viktigaste för mig är att man i så fall hittar ett system där man kan styra subventionerna till dem som verkligen behöver hjälp, och att pengarna inte går till dem som har råd att betala själv. Det är den stora bristen med det här systemet, säger Jens Nilsson.

Hushållsnära tjänster, eller pigavdrag som vänsterkritiker har kallat det, har länge varit en känslig fråga inom Socialdemokraterna.

I höstas beslutade partiets kongress att riva upp systemet med hushållsnära tjänster om de rödgröna vinner valet i höst. Men häromdagen gick Mikael Damberg ut och föreslog att behålla skatteavdraget. Han vill däremot göra om det och hitta ett system som gör att fler med lägre inkomster utnyttjar avdraget än i dag.

Han kan tänka sig att subventionera tjänsterna mer än i dag och samtidigt sätta en lägre gräns för hur mycket tjänster till exempel en familj kan använda sig av under ett år.

Flera socialdemokratiska distriktsordförande som Ekot har talat med är nu öppna för att behålla ett system med hushållsnära tjänster så länge arbetslösheten är hög.

Andra tycker att det är helt fel väg att gå.

– Kongressbeslutet blev att vi ska avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster, och i Skåne står vi bakom det beslutet. Vi tycker att det är ett klokt beslut, säger Helena Fritzon, som är ordförande i Socialdemokraternas partidistrikt i Skåne.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin säger inte nej till Dambergs förslag, men ger inte heller något klart besked om hur hon tycker att partiet ska göra.

– Han vill titta på hur man kan förändra det, så att det hjälper fram jämställdheten, och att fler barnfamiljer kan utnyttja det. Det är en intressant diskussion. Andra har fört fram tankar på att rikta det mer till våra äldre. Det är också en intressant diskussion. Men i dag är arbetslösheten väldigt stor. Miljöpartiet tycker därför att man kan vänta lite med att ta bort det här avdraget. Vi får se vad vårt gemensamma besked blir. Det lämnar vi i april, säger Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin.


Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se