Möte mellan Indien och Pakistan

I Indiens huvudstad New Delhi inleddes nu på morgonen ett möte på hög nivå mellan Indien och Pakistan. Det är det första mötet mellan länderna sedan terrorattackerna i Bombay för över ett år sedan.

Mötet är ett försök att minska spänningarna mellan de båda kärnvapenmakterna. Spänningarna påverkar hela regionen och har betydelse också för läget i Afghanistan.

När biträdande utrikesministrarna från Indien och Pakistan sätter sig ner med varandra i New Delhi i dag har de olika idéer om vad som är viktigast.

Indien vill fokusera på att få stopp på terrordåd från Pakistan-baserade grupper, medan Pakistan vill tala mest om omtvistade provinsen Kashmir och om vattenresurser.

Men också här i Afghanistan följs endagssamtalen med stort intresse. För fiendskapen mellan Indien och Pakistan märks också här.

Indien är en av de största biståndsgivarna i Afghanistan, och har öppnat konsulat till och med i talibanernas gamla högkvarter Kandahar. Det är ett sätt att motverka Pakistans inflytande.

Pakistan försöker utsträcka sin kontroll i Afghanistan men har haft knaggliga förbindelser med den pro-indiska regeringen i Kabul. Pakistan anklagas för att stödja terrorgrupper som bland annat har attackerat just indiska diplomater i Afghanistan.

Bland allmänheten i Indien är oron stor över nya terrordåd, inte minst efter en attack i staden Pune härom veckan som krävde 13 liv.

Regeringen i Indien får kritik på hemmaplan för att överraskande ha bjudit in Pakistan för samtal.

Terrorattacken för 14 månader sedan mot Indiens ekonomiska huvudstad Mumbai ledde till en ny djupfrysning mellan länderna och många fruktar att extremister kan genomföra nya dåd för att få stopp på en upptining som dagens samtal i New Delhi är ett tecken på.

Samtidigt säger Pakistan att det bedriver en heroisk kamp mot terrorism, och pekar på att landet självt drabbats värre än Indien av blodiga attacker. Den civila regeringen i Pakistan verkar mer villig att kompromissa med Indien än landets mäktiga militär, något som orsakar spänningar i Islamabad.

Få väntar sig dramatiska framsteg i dag, förhoppningen är att samtalen ska minska spänningarna och öppna dörren för nya kontakter.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se