Valutabluff leder till krav på lagändring

Uppdaterad: 15:46
Finansinspektionen kräver att lagen ändras efter att hundratals personer och företag tros ha blivit lurade i en jättebluff med valutainvesteringar.

Många privatpersoner och företag kan ha lurats på över 100 miljoner. En man som drev den nu konkursade valutamäklaren Svenska Valutagruppen, har anhållits.

Enligt statsåklagare Berndt Berger skall den misstänkte ha köpt ett guldlager värt 126 miljoner kronor för investerarnas pengar. Det ska sedan ha försvunnit ut ur bolaget.

Den misstänkte förnekar brott säger hans advokat Filip Rydin.

– Man kan väl säga att det är en rad olyckliga omständigheter som har gjort att det här har kunnat inträffa. Men inget som han tycker att han på något sätt ensam har del i. Han har haft det här företagets bästa för ögonen men det har gått snett, säger Filip Rydin.

Under 2007 hade mannen en inkomst på cirka 42 miljoner kronor. Det är flera gånger mer än vad Svenska Valutagruppen omsatte under det året, enligt årsredovisningen.

Den anhållne mannen har i dag en skatteskuld hos kronofogden på 24 miljoner kronor.

Företaget försattes i konkurs för snart ett år sedan. Strax därefter inleddes en polisutredning på initiativ av flera av investerarare.

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".