Australien kräver svar om Dubaimord

Pressen på Israel att förklara hur västerländska pass och identiteter kom att användas av de misstänkta för mordet på en palestinsk Hamasledare i Dubai i januari växer. Australien har reagerat med vrede och varningar till Israel på uppgifterna.

Dubaipolisen identifierade i går ytterligare 15 misstänkta för inblandning. Av dem reste tre på australiensiska pass.

I natt svensk tid blev Australien det femte landet vars utrikesminister kallar till sig en israelisk ambassadör för att kräva en förklaring kring användandet av kapade pass och identiteter i Dubai vid mordet på en Hamasledare.

Australiens utrikesminister Stephen Smith levererade den hittills skarpaste offentliga varningen till Israel.

– Jag gjorde det kristallklart för ambassadören, att om vi efter utredning kommer till slutsatsen att Israel haft något att göra med missbruket av australiensiska pass kommer vi inte att betrakta det som en vänskaplig handling, sade han efter mötet.

Tidigare har israeliska ambassadörer kallats in i Storbritannien, Irland, Frankrike och Tyskland och EU:s utrikesministrar fördömde i måndags stölden av europeiska medborgares identiteter.

I Irland har vreden över att sex irländska pass användes i Dubai förstärkts av det faktum att den falska adress i Dublin, som en av de misstänkta uppgav visade sig vara ett obebott hus som ägs brodern till en tidigare irländsk premiärminister.

Israel varken bekräftar eller dementerar inblandning i mordet på Mahbouh. Landet har vad man kallar "tvetydighet" som policy vad gäller den israeliska underrättelsetjänsten Mossads aktioner utomlands.

Men i debatt och medier i Israel tas det för givet att mordet var en Mossadoperation.

Från israeliskt regeringshåll har man hittills sagt att den utländska vreden kommer att blåsa över och att riskerna för diplomatiska följdverkningar för Israel är små.

Men det är inte säkert. Dubaipolisens växande lista över mordpatrullens användning av utländska pass håller historien och ilskan vid liv.

Agneta Ramberg
agneta.ramberg@sr.se