Svenskar mer optimistiska om ekonomin

Optimismen ökar om ekonomin, både bland företag och hushåll. Det visar den senaste mätningen från Konjunkturinstitutet.

– Det beror på lite olika saker. Dels beror det på att vi har en ganska bra hemmemarknad. Vi har hushåll som har en god köpkraft och återigen vilja att spendera pengar. Och vi har en industri som möter en succesivt utökad efterfrågan, både från utlandet och från hemmamarknaden, säger Roger Knudsen som är enhetschef för Konjunkturbarometern.

För tionde månaden i rad stiger optimismen och nu ligger den indikator som mäter just förertagens och hushållens uppfattning på en nivå som signalerar att stämningsläget är starkare än normalt.

Hushållen har inte haft en så optimistisk syn på ekonomin sedan i oktober 2007.

– Parallellt med den här återhämtningen som har pågått nu i några månader så har hushållen fått en succesivt starkare optimism om framtiden och vågar återigen spendera pengar, säger Roger Knudsen.

Hur långt tillbaka får man gå för att hitta toppnoteringar i barometern?

– Det var 2007, innan nedgången kom, som det toppade. Det måste påpekas att vi är ganska långt därifrån. Även om indikatorerna visar på höga nivåer så är resursutnyttjandet i näringslivet mycket lägre än normalt.

Vågar du gissa hur länge det dröjer innan vi är tillbaka på 2007 års nivå?

– Det är ganska svårt att säga. Det beror ju väldigt mycket på hur exportmarknaden och den globala ekonomin utvecklas. Och det kan ju dröja ett bra tag, säger Roger Knudsen, enhetschef för Konjunkturbarometern.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista