Tomma bänkar när Janukovytj tog över

Ukrainas nye president Viktor Janukovytj svors i dag in vid en ceremoni i parlamentet i Kiev. Men många markerade genom att inte komma till installationen och landets premiärminister Julia Tymosjenko anser sig fortfarande bestulen på segern i presidentvalet.

Medan Viktor Janukovytj läste den ukrainska presidenteden gapade många stolar tomma i den del av salen där partiet "Block Julia Tymosjenko" brukar sitta. Premiärminister Tymosjenko, som förlorade den avgörande presidentvalsomgången mot Janukovytj, var inte heller på plats.

Även om hon dragit tillbaka sin överklagan av valresultatet anser den ukrainska premiärministern att Janukovytjs segermarginal på 3,5 procentenheter berodde på valfusk.

I sitt installationstal i dag framhöll Viktor Janukovytj att omvärlden erkänt det ukrainska presidentvalet som demokratiskt och rättvist. Men trots närvaron av en rad statschefer från i första hand Östeuropa och toppdiplomater från bland annat EU var det en förhållandevis lågmäld ceremoni.

Den politiska splittringen i Ukraina och den djupa ekonomiska krisen lägger sordin på firandet också för segraren - och Viktor Janukovytjs tal handlade till stora delar om bekämpning av fattigdom och korruption och om den ekonomiska kollapsen.

Jämfört med Ukrainas förre president Viktor Jusjtjenko, som kom till makten efter den orangea revolutionen, har Janukovytj betydligt starkare band till Ryssland. För att tona ned sin Rysslandstillvända image talade den nye presidenten om Ukraina som ett europeiskt land utanför alla allianser och med en utrikespolitik med kopplingar till såväl Ryssland som till EU och USA.

Viktor Janukovytj första utlandsresa som president går till Bryssel i nästa vecka, för möten med bland annat EU-kommissionen - en signal om att Janukovytj menar allvar med de tidigare löftena om att fördjupa samarbetet mellan Ukraina och EU.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se