Hägglunds nära kamma hem stororder

BAE Systems Hägglunds i Örnsköldsvik tävlar med ett amerikanskt företag om en order på 20 miljarder kronor. Ordern gäller försäljning av 1 300 stridsfordonschassin under tolv år till den brittiska armén.

– Beslut väntas från den brittiska upphandlingsmyndigheten under mars månad. När det gäller möjligheterna att vinna har vi också kommit en bit för det är bara två leveranatörer kvar, vi är i final kan man säga, säger informationschefen Ola Thorén.

Det dundrar när 30 ton tunga Stridsfordon 90 rullar fram. Sedan 1990-talet bygger BAE Systems Hägglunds chassit, alltså underredet, till de här stridsfordonen i Örnsköldsvik.

Om företaget lyckas vinna "anbudsfinalen" mot amerikanska General Dynamics kommer Hägglunds att leverera totalt 1 300 sådana här fordonschassin till Storbritannien. Där ska fordonen byggas på med bland annat kanontorn.

Ordern är på totalt ungefär 20 miljarder kronor och stridsfordonen ska levereras under tolv år, alltså lite drygt 100 chassin om året från och med 2012.

– Vi har ett fordon som är väl prövat och som används av sju olika länder. Stridsfordon 90 är ett fordom som har en väldigt bra och avvägd kombination av stridsförmåga, framkomlighet och skydd för dem som är ombord. Dessutom är storleken på fordonet avpassat för den typ av moderna insatser som sker i dag, och som skiljer sig från de insatser som försvar och arméer gjorde för några årtionden tillbaka, säger Ola Thorén.

BAE Systems Hägglunds har jobbat i sex år för att få den här jätteordern, och inom en månad väntas alltså besked.

Före jul sa företaget upp ett hundratal av sina drygt 1 000 anställda. De uppsagda lämnar jobbet nu i dagarna, och enligt informationsdirektören kommer de inte få tillbaka sina jobb även om Hägglunds vinner den brittiska budstriden.

Däremot kommer en vinst innebära fler jobb på sikt.

– Över tid betyder det arbetstillfällen, men jag vill inte kvantifiera det. Vi har börjat titta på det, men vi har ju faktiskt inte vunnit ordern ännu. Men om vi vinner betyder det att vi säkrar utveckling och produktion för en tid framöver och det har också effekter på regionen och underleverantörer, så det skulle betyda mycket i flera led, säger Ola Thorén.

Jens Möller
jens.moller@sr.se