Berlusconi kan slippa korruptionsmål

Uppdaterad: 16:10
I Italien vill åklagarmyndigheten lägga ned målet mot en förre detta brittisk skattejurist. Målet rör misstanke om mutor från Berslusconi och ett beslut om nedläggning av fallet kan även komma påverka mål mot premiärministern.

Högsta domstolen i Italien skulle i dag komma med sin dom över Berlusconis tidigare skattejurist David Mills. Den brittiske advokaten har tidigare dömts till fyra och ett halvt års fängelse för att ha tagit emot mutor från Berlusconi, men överklagat tilll högsta domstolen. Men i dag tog fallet en helt ny vändning.

Åklagarna vill alltså lägga ned målet mot Berlusconis tidigare skattejurist David Mills. Kommer David Mills undan rättvisan och endast behöver ersätta staten för kostnader, som han förorsakat, innebär det i sin tur förmodligen att också premiärminister Silvio Berlusconi kommer undan från sin del i detta korruptionsärende.

Mannen med de nio liven, Silvio Berlusconi, överlever än en gång och rättegången mot honom själv, som skulle starta på lördag, läggs då sannolikt också ner.

Den brittiske advokaten Mills är dömd för att ha tagit emot 600 000 dollar i utbyte mot falska vittnesmål i rättsärenden kring Berlusconis affärsimperium.

Åklagaren Gianfranco Ciani menade i dag att David Mills visserligen inte kan frias från att ha tagit emot denna muta, men säger nu plötsligt att detta skedde för mer än tio år sedan och därför bör fallet nu läggas ner.

Silvio Berlusconi har funnits med i en rad rättsfall och flera i hans närmaste krets har dömts till fängelse, men själv har han alltid kommit undan.

Än är det inte klart om högsta domstolen tänker tillmötesgå åklagarsidans krav att stänga dörren till fallet David Mills.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se