Socialdemokraterna besöker Södertörns Högskola och presenterar sin valkampanj som går ut på att prata med en miljon väljare fram till valet. Foto: Fredrik Sandberg/ Scanpix.

"Inget egenvärde i att höja skatterna"

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin lyssnar alltid på sin företrädare Göran Persson. Det svarade hon i dag på en pressträff, där hon fick frågor om Göran Perssons förslag att de rödgröna inte skulle röra jobbskatteavdraget.

– Det är inget egenvärde i att springa runt och höja skatterna för folk, utan vi vill ha en bättre fördelning och större resurser till välfärden, förklarade Sahlin. De flesta väljare behöver inte vara oroliga för att en socialdemokratiskt ledd regering ska höja skatterna, utan att vi ska se till att det finns resurser till välfärden och att fördelningspolitiken kräver att de som fått de stora skattesänkningarna är med och bidrar mer, fortsatte Sahlin.

Mona Sahlin som i dag tillsammans med partisekreteraren Ibrahim Baylan besökte Södertörns Högskola för att dra igång en "samtalskampanj" med väljarna, förklarade att De rödgröna inte är klara med sitt ekonomiska alternativ än.

I de interna rödgröna förhandlingarna finns flera testballonger och utspel. Ett gäller inkomstskatterna, ett annat avdraget för så kallat hushållsnära tjänsterna, som de rödgröna vill avskaffa, men där Miljöpartiet har flaggat för att behålla dem så länge arbetslösheten är hög och olika socialdemokrater vill utforma avdraget på ett annat sätt.

- Det är två frågor som jag tycker är berättigade att ställa. Det ena är om man bör göra det konjunkturanpassat. Vi har kritik mot rotavdraget som regeringen har lagt och gjort permanent och inte till en del av konjunkturpolitiken. Det bör man resonera om också när det handlar om de hushållsnära tjänsterna. Det andra är om man kan rikta delar av det till till exempel de äldre. Det är en debatt vi haft i Socialdemokraterna genom åren, men det jag vill göra nu är att kunna lämna ett gemensamt besked från alla tre oppositionspartierna och det ska vi göra i april, sade Sahlin.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".