sexbrottsmisstankar mot före detta polischef

Rikspolischefen: Oerhört allvarligt

Den tidigare polischefen Göran Lindberg misstänks nu för ytterligare våldtäkter och för att ha förmedlat sexuella tjänster. Rikspolischef Bengt Svenson är förfärad över de nya misstankarna.

– De här misstankarna är avskyvärda. Skulle det här vara riktigt så är det oerhört allvarlig brottslighet som har begåtts av en person i förtroendeställning, säger Rikspolischef Bengt Svenson.

Om misstankarna stämmer, behöver ni då ändra något i era interna kontrollfunktioner eller hur ska ni arbeta för att förhindra att sådant här händer?

– Det här är så långt från något som jag eller någon annan kunde ha någon misstanke om. Vi har ett bra kontrollsystem. Vi har ett säkerhetskontroll inom polisen som är långt mer gående än i andra verksamheter. Det är tyvärr så att en polisanställning inte är ett vaccin mot att anställda aldrig begår brott, säger Bengt Svenson.

Justitieminister Beatrice Ask är bestört över uppgifterna om Göran Lindberg.

– Jag är väl lika bestört som alla andra över att det faktiskt kan ske. Vi har väldigt höga krav och förväntningar på polisen och en ganska god kontroll över vilka vi utbildar och anställer. Men uppenbarligen kan det bli fel i alla fall, säger Beatrice Ask.

Göran Lindberg, som också varit rektor för polishögskolan och profilerat sig som föreläsare i jämställdhetsfrågor, nekar till brott. Hans advokat Karl Harling vill i dag inte ge några vidare kommentarer.

– Jag kommer inte att säga något mer än att redovisa hans inställning och att han mår dåligt. I övrigt så har jag inga kommentarer, säger Karl Harling.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".