Krismöte i Turkiet om planer på statskupp

Turkiets arméchef har suttit i ett tre timmars möte med presidenten och premiärministern efter att ett 20-tal höga militärer gripits de senaste dagarna, anklagade för att planera en statskupp.

Den turkiske arméchefen Ilker Basbug såg sammanbiten ut på turkiska CNN:s bilder från dagens ovanliga möte. Mitt emot vid det runda bordet satt premiärminister Recep Tayyip Erdogan och presidenten Abdullah Gül.

Ingen av männen gav några intervjuer direkt efter mötet, men enligt ett skriftligt uttalande är de överens om att landets problem måste lösas inom ramen för lag och ordning. Senare beskrev premiärminister Erdogan mötet som mycket bra.

20 höga turkiska militärer sitter fängslade anklagade för att ha förberett en statskupp i något som kallas för "Operation släggan". Redan tidigare pågår rättsfall mot höga militärer, som också ska handla om kupplaner.

Samtidigt som mötet pågick i Ankara fördes före detta marinbefälhavaren och flygvapenchefen tillsammans med andra höga generaler, varav tre fortfarande är i tjänst, till rätten i Istanbul.

Arméchefen Basbug har sagt att det handlar om en smädelsekampanj mot militären och att officerarna är oskyldiga.

"Operation släggan" är den senaste i något som måste ses som en maktkamp mellan militären och det regerande AKP-partiet. Partiet, med rötterna i politisk islam, ogillas starkt av den turkiska militären och nationalister som vill bevara landets sekulära karaktär.

Turkiets militär har genom statskupper tidigare fått bort regeringar fyra gånger.inte stått främmande för att med statskupper få bort regeringar de ogillat. Fyra gånger sedan 60 talet har det inträffat, senaste gången var 1997. Då hade ingen kunnat föreställa sig det som pågår nu, att landets höga militära elit ställs inför rätta.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se