Röda Korset höll stormöte om kriserna

I dag hade Röda Korset ett stormöte för personalen. Bland de anställda finns kritik mot ledningens sätt att hantera flera olika kriser som rör organisationen.

– Det har funnits kritik kopplad till att man har upplevt det man kallat för "lågt i tak". Det har i första hand handlat om en avsaknad av möjligheter till rak dialog och rak kommunikation, säger Jonas Prawitz som är fackrepresentant för Unionen inom Röda Korset.

Röda Korset har på huvudkontoret och vid de tio regionerna över 400 anställda.

I dag kunde personalen i hela landet ställa frågor till generalsekreteraren Christer Zettergren direkt vid ett uppkopplat möte med huvudkontoret.

Det har varit mycket uppmärksamhet kring Röda Korset i och med att förre kommunikationschefen Johan af Donner misstänks ha svindlat orghanisationen på miljonbelopp.

Ersättningsnivån på 70 000 kr i månaden till ordförande Bengt Westerberg har ifrågasatts, liksom konferensnotor när Röda Korset haft samlingar för personal och förtroendevalda.

Röda Korset har uppmärksammats för helt andra saker än dem man varit van vid säger kommunikatör Ann-Charlotte Johansson.

– Det finns en stor frustration i organisationen. Det är ett stort massmedialt tryck. Många anställda vill jobb och man blir frustrerad över att man inte får jobba i lugn och ro och utföra det arbete man vill göra. Så diskussionerna kring arvode och ersättningar var inte huvudfrågorna i dag.

Hur tycker personalen att ledningen har hanterat den uppståndelse som varit kring Röda Korset?

– Röda Korsets anställda och Röda Korset är inte vana vid den här typen av massmedial uppståndelse. Vi är vana att bli uppmärksammade för helt andra saker. Så visst kan vi vara självkritiska i hur vi har hanterat media och även framför allt internkommunikationen under den här tiden.

Mötet i dag ledde inte till några förändringar i ledningen men det ska bli fler möten och högre i tak är avsikten.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se