Kan avläsas oftare. Arkivfoto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Elmätning varje timme ska spara energi

För att minska elförbrukningen när det är som allra kallast, och elen som allra dyrast, vill regeringen ändra på reglerna för hur ofta hushållens elmätare ska avläsas.

Redan nästa vinter ska det vara möjligt för hushållen att spara pengar genom att till exempel köra tvättmaskinen under de timmar då elen är allra billigast.

– Syftet är att vi som elkonsumenter ska bli lite mer medvetna om när det är höga och när det är låga elpriser. Därför skulle man ha dels rörliga priser, men också timvis mätning. Då skulle jag som konsument kunna se att nu är priset så högt att nu sätter jag på tvättmaskinen på natten. Vi skulle kunna ha smarta hushållsapparater som kunde läsa av när det är höga elpriser, och då drar man ner förbrukningen, säger näringsminister Maud Olofsson (C).

Morgonkaffet vill ju de allra flesta dricka just på morgonen, även om priset på el då ofta råkar vara högre än senare på dagen.

I dag spelar det faktiskt ingen roll för hushållen när vi brygger kaffet, torktumlar eller gör andra energikrävande saker. För även för de som har rörliga elpriser, så läser elbolagen av våra elmätare bara en gång i månaden. Priset vi betalar bygger på ett genomsnitt på vad elen kostat under hela månaden.

Men med de nya reglerna skulle våra elmätare i stället avläsas en gång varje timme, och då finns det pengar att tjäna, till exempel genom att torktumla och tvätta sent på kvällen i stället, när elpriserna ofta är betydligt lägre.

– Redan i dag finns det mätare, vi har ju månadsvis avläsning. Majoriteten av de mätarna är möjliga att använda också för timmätning. Skulle man till exempel minska energianvändningen i en vanlig villa med tjugo procent, så skulle man ha en förtjänst på runt 6 000 kronor, säger näringsminister Maud Olofsson.

– Det kommer också att göra att vi inte behöver ha samma produktionskapacitet och kan ta bort en del av den smutsiga elproduktionen, som kolen och oljan och det som vi använder vid olika toppar. Det är många goda saker som skulle kunna inträffa om vi genomför timvis mätning, säger hon.

Regeringen har nu gett Energimarknadsinspektionen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur snabbt en sådan här ändring kan göras.

Flera experter och elbolag som Ekot har talat med är positiva till ändringen, men är samtidigt tveksamma till om den går att genomföra redan till nästa vinter.

Det krävs en hel del nya investeringar både hos elbolagen och i många av hushållens elmätare för att elförbrukningen ska kunna inrapporteras en gång i timmen i stället för som nu en gång per månad.


Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista