Antonov siktar vidare mot Saabägande

Den ryske affärsmannen Vladimir Antonov har inte gett upp hoppet om att komma in som delägare i Saab. I en intervju med Sveriges Radio säger Antonov att han hoppas att GM ska ändra uppfattning.

– Vi kommer att göra allt vi kan för att så snart som möjligt övertyga GM om att de gjort ett misstag genom att utgå från information som de inte kontrollerat tillräckligt. Om GM skulle anse att jag, eller min affärsgrupp, kan komma tillbaka i en eller annan form, då skulle det vara jättebra, säger Vladimir Antonov till SR.

Antonov tvingades bort som storägare i Spyker i samband med köpet av Saab Automobile. Orsaken till det ska, enligt uppgift, vara misstankar om kopplingar till organiserad brottslighet.

Antonov försöker nu rentvå sitt namn. Han har i andra medier uppgett att han startat en egen utredning av anklagelserna mot honom. När GM får se resultatet av den utredningen hoppas han kunna spela en större roll i det nu sammanslagna Saab-Spyker.

Antonov ska, enligt uppgift, ha förbjudits av GM att gå in som ägare de närmaste sex åren.. samtidigt pekas han ut som huvudfinansiären bakom de lån som Spyker tvingats ta för att kunna köpa Saab av GM.

I intervjun hävdar Antonov också att det enbart varit GM som krävt att han skulle bort ur ägarbilden. Den svenska regeringen ska, enligt Antonov, ha detaljstuderat hans företagsgrupp - utan att ha funnit några tveksamheter.

– Den svenska regeringen lät granska vår affärsgrupp - den  har inte några invändningar varken mot mig eller mitt företag, säger Antonov till SR.

Ekot har sökt ansvariga på näringsdepartementet för en kommentar.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Max Lapitskij, SR International
max.lapitskij@sr.se