Mötet sänds direkt i tv. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.
USA

Möte om sjukvårdsreformen sänds direkt

I Washington hålls under kvällen svensk tid ett möte om dem amerikanska sjukvårdsreformen i direktsänd tv. President Barack Obama har bjudit in både republikaner och demokrater.

Obama inledde mötet med att vädja om mer samarbete över partigränserna.

Runt fyrtio kongressledamöter från båda partierna tog plats runt bordet när President Barack Obama öppnade det direktsända mötet om sjukvårdsreformen.

– Låt oss fokusera på sådant vi kan komma överens om, sa president Obama.

Men det verkar vara försvinnande lite som republikaner och demokrater är överens om när det gäller förslaget till sjukvårdsförsäkring. Mötet i dag har kritiserats för att bara vara ett politiskt skådespel.

– Det finns inte tillräckligt stöd för sjukförsäkringsreformen, varken i kongressen eller bland väljarna, hävdade republikanernas ledare i senaten Mitch McConnell.

Republikanernas främsta invändning är att Obamas förslag kostar för mycket och ger staten för stor makt över sjukvården.

Demokraterna däremot menar att det nuvarande systemet, där 47 miljoner amerikaner helt saknar sjukförsäkring, är ovärdigt och onödigt kostsamt.

Mer än ett år har gått utan att Obama har lyckats infria löftet om en historisk och omvälvande sjukvårdsreform.

Genom den nya taktiken, att förhandla i direktsänd tv, försöker han få med republikanerna på åtminstone delar av demokraternas förslag.

Vid mötet i dag vädjade han om mer samarbete och mindre politisk konfrontation.

– Jag hoppas att det här inte bara blir ett politiskt skådespel, sa Barack Obama.

Mötet pågår hela dagen och direktsänds i flera nyhetskanaler.


Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista