"Sotji-OS måste lära av Vancouver"

När vinter-OS i Vancouver nu närmar sig sitt slut riktas redan blickarna mot nästa vinterspel, i ryska Sotji om fyra år. Men det finns tveksamheter inför det ryska arrangörsskapet.

150 observatörer från Sotji har övervakat arrangemangen i Vancouver, för att dra lärdomar och undvika misstag som gjorts denna gång.

Vid den ryska paviljongen i Vancouver pumpas musik ut tillsammans med reklamslogans för Sotji-OS 2014.

Varje dag har timslånga köer ringlat utanför utställningshallen, där de ryska arrangörerna presenterat sina planer och gjort reklam för den kommande värdstaden.

Det finns tvivel om hur de ska lyckas både vad gäller att klara av den gigantiska ekonomiska satsningen och att hinna klart med om- och nybyggnation av arenor och infrastruktur.

Frågetecknen har varit många här i Vancouver under OS, även om ingen ansvarig för Internationella Olympiska Kommittén, IOK, eller från någon nation, öppet uttryckt kritik eller tvivel.

Dimitrij Tjernysjenko, chef för Sotji-OS organisationskommitté, har ändå känt sig tvingad att gå ut i kanadensiska medier och förklara att allt är under kontroll.

Han säger samtidigt att han är imponerad över hur snabbt arrangörerna här justerar sådant som inte fungerade inledningsvis, men antyder också kritik mot vissa delar av upplägget, bland annat de långa avstånden mellan tävlingsplatserna.

Han konstaterar att Sotji normalt inte har problem med vädret på det sätt som drabbat Vancouver-OS.

Ordföranden i Sveriges Olympiska Kommitté, Stefan Lindeberg, säger att Sotji måste lära sig av Vancouvers misstag.

– Alla vet att transporterna är problemet, och ändå blir det problem.

Så Sotji kan verkligen lära sig något av Vancouver?

– De kommer säkert att lära sig mycket. Men jag tror lika fullt och fast att vi kommer att ha problem med transporterna också i Sotji, säger Stefan Lindeberg.

Genomförandet av evenemang på den här nivån brukar i princip alltid ifrågasättas på förhand, men en återkommande åsikt bland debattörerna tycks vara att det finns ett extra osäkerhetsmoment i det faktum att Sotji-OS är Rysslands största idrottsarrangemang sedan murens fall.


Anders Ask vid vinter-OS i Vancouver
anders.ask@sr.se