"Utländska studenter får sämre chanser"

Från och med årsskiftet gäller nya regler för antagningen till högskolan. Men de regler som gäller för studenter med utländska betyg kan strida mot bland annat EG-rätten, enligt Högskoleverket.

– Centralt i EG-rätten är att man ska behandla utländska sökande på samma villkor som de inhemska, säger utredaren Per-Gunnar Rosengren.

Och det gör man inte här, menar ni?

– Nej, de får sämre chanser. Då är det inte likvärdiga förhållanden.

Hur många studenter med utländska betyg som antas till en viss utbildning beror på hur många med samma bakgrund som söker.

Tidigare konkurrerade de studenterna på samma villkor som de med svenska betyg. Men med de nya reglerna utgör de en egen grupp och om det är få från gruppen som söker kan resultatet bli att ingen kommer in på utbildningen.

– Man får det proportionellt till sitt antal, så att säga. Men det är inte en plats per sökande, utan det krävs ofta flera sökande för att det ska bli en plats.

På Högskoleverket vill man på sikt att urvalsgruppen för studenter med utländska betyg ska tas bort.

De nya reglerna gäller från 1:a januari, men det är först vid antagningarna till höstterminen som de kommer att testas.

Per-Gunnar Rosengren och hans kollegor på Högskoleverket anser alltså att de nya reglerna kan strida mot EG-rätten och olika internationella överenskommelser.

– Vi tror det. Men det måste naturligtvis prövas i en domstol. Sedan får vi se hur utfallet blir i höst, säger Per-Gunnar Rosengren, utredare på Högskoleverket.


Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".