Självmordsattentat i centrala Kabul

Uppdaterad: 08:18
I Afghanistan dödades minst 16 människor i morse vid en självmordsattack mot ett kombinerat hotell och shoppingcentrum i huvudstaden Kabul.

Den första explosionen vid 06.30-tiden lokal tid hördes över hela Kabul, sedan kom ett par mindre explosioner, därefter skottlossning.

Polisen säger att man lyckades skjuta ihjäl minst två attentatsmän innan de kunde spränga sig.

En talesman för talibanerna tar nu på sig skulden för attentatet mot Safi Landmark, som hotell- och shoppingkomplexet heter. Det finns uppgifter om att ett par attentatsmän inne i den angripna byggnaden fortsätter att skjuta, men polisen säger att situationen nu är under kontroll.

Myndigheterna säger att utländska hotellgäster - däribland fyra indier - är bland dödsoffren, såväl som civila afghaner och säkerhetspersonal.

Det här var den första större självmordsattacken här i Kabul på drygt en månad. Nu kör polisbilar med högtalare runt och uppmanar folk att hålla sig inomhus. Även före dagens attack var afghanska säkerhetsstyrkor i Kabul i högsta beredskap och fordon kontrolleras i nästan varje gathörn.

Säkerhetsnivån är nu så hög att det är svårt för talibanerna att komma åt regeringsbyggnader, ambassader och andra mål. Hotell och shoppingcentra är något lättare för självmordsbombare att attackera.

Nils Horner, Kabul
nils.horner@sr.se