Thailand

Polisuppbåd men lugnt inför Thaksin-dom

Uppdaterad: 07:03
I dag avslutas rättegången mot Thailands störtade premiärminister Thaksin Shinawatra som anklagas för att ha berikat sig på ett otillåtet sätt under sin tid vid maken. Dagens dom har väckt farhågor om att protester ska leda till kaos.

Om Thaksin förlorar riskerar att få uppemot 20 miljarder kronor ur sin förmögenhet konfiskerade. Ekots medarbetare har sökt upp Thaksin-anhängare, så kallade rödskjortor, inför domen, men hos dem rådde en avslagen stämning.

– Jag bryr mig inte så mycket om dagens dom. Det viktiga är att Thaksin behandlas rättvist. Kanske var han korrupt under sin tid vid makten. Är han skyldig, ta de pengar han stulit, men låt honom behålla vad han tjänat på ett hederligt sätt, säger Hong, en hemmafru som står och säljer röda skjortor utanför Thaksin-supportrarnas högkvarter i centrala Bangkok. Hon verkar bara måttligt engagerad i dagens domslut.

Ändå har Thaksin-rättegången i thailändska tidningar beskrivits i världskrigsrubriker. Man har fruktat allvarliga sammandrabbningar mellan Thaksin-anhängare, så kallade rödskjortor, polis och Thaksin-motståndare, så kallade gulskjortor.

Men när Ekot i går kväll gav sig ut på stan för att leta efter rödklädda Thaksin-supportrar var dom näst intill omöjliga att hitta. Till och med på deras högkvarter var det väldigt sömning stämning bland de få rödskjortor som var där.

En känsla är att den politiska spänningen mellan de röda och gula börjar mattas av. Ett skäl är att det i Thailand har rått relativt lugn sedan rödskjortor och militär drabbade samman på gatorna i Bangkok i april förra året.

Nu växer Thailands ekonomi sakta men säkert, folk får det bättre och i slutändan är det vad de flesta vill ha.

Men ett annat skäl till dagens passivitet bland rödskjortorna är att de helt enkelt bidar sin tid. De vet att nästa gång det hålls val i Thailand kommer de förmodligen att vinna igen.

Thaksin och hans anhängare vann valet både 2001 och 2005, men förlorade makten i en militärkupp 2006. När val hölls igen, vann Thaksin-anhängare än en gång, men nu var det en domstol som avsatte regeringen genom att döma Thaksins parti för valfusk.

Först efter intensiv politisk kohandel, med vad vi kan anta var intensiva påtryckningar från höga militärer, kretsen kring kungahuset och Bangkoks urbana elit, kunde i december 2008 nuvarande premiärminister Abhisit och hans demokratiska parti bilda regering.

Tidpunkten för dagens domslut är noga vald. Klockan 13.30 lokal tid kommer domen att börja läsas upp, och det beräknas ta flera timmar, så länge att den thailändska börsen ska hinna stänga inför helgen.

Man hoppas därmed att eventuella upprörda känslor från anhängare eller motståndare till Thaksin ska hinna lägga sig innan nästa arbetsvecka tar vid och så att regeringen ska kunna meddela utländska investerare att man har situationen under kontroll.

Michael Töpffer, Bangkok