Svår väg mot irakisk försoning

Drygt en vecka före valet i Irak återstår många frågetecken kring landets försoningsprocess. 145 kandidater har uteslutits ur valprocessen anklagade för att ha band till Saddam Husseins Baathparti. Men de främst sekulära politiker som har uteslutits säger att beslutet har fattats för att säkra Irans fortsatta inflytande över Irak.

SR:s korrespondent har träffat både premiärministern och en av hans främsta utmanare. Iraks nuvarande premiärminister Nuri al-Maliki säger att de som hyllar Baathpartiet kan liknas vid nazister och fascister i Tyskland och Italien och att Irak inte kan acceptera valkandidater som säger att det var bättre förr, under Saddam Hussein.

Men premiärmininster al-Malikis motståndare ser uteslutningarna som ett politiskt motiverat hugg - i syfte att försvaga oppositionen och gynna den sittande premiärministern Maliki, vars utsikter i valet försämrats av det senaste halvårets terrordåd och av att Maliki själv inte lyckats sätta ihop en tillräckligt bred valallians.

Bland utmanarna är det den sekuläre Iyad Allawis allians, som drabbats hårdast av uteslutningarna. Iyad Allawi själv kan knappast anklagas för att ha Baathpartisympatier. Han har fortfarande ärr efter yxhuggen i ryggen - ett nattligt mordförsök av en av Saddam Husseins lejda mördare på 70-talet.

Men i Allawis valallians ingår flera prominenta sunnimuslimer. Och många bedömare hade hoppats att deras valdeltagande skulle påskynda försoningsprocessen i Irak och göra sunnimuslimerna mer delaktiga i landets framtid.

Iyad Allawi säger att uteslutningarna är ett sätt att undanröja politiska motståndare och skyla över regeringens misslyckanden.

Och på frågan vem som blir Iraks näste premiärminister svarar den sekuläre Iyad Allawi: Det vet bara gud, men jag hoppas att det inte blir någon från Iran eller Saudiarabien eller Turkiet - ett svar som understryker de kringliggande ländernas möjligheter att både sabotera och skaffa sig inflytande, där Nuri al-Maliki har starka band till Iran och Iyad Allawi starka band till Saudiarabien.

Cecilia Uddén, Bagdad
cecilia.udden@sr.se