Före detta polischefen omhäktad i dag

Uppdaterad: 15:44
Den sexbrottsmisstänkte före detta länspolischefen Göran Lindberg omhäktades i dag vid Södertörns tingsrätt.

– Göran Lindberg häktas såsom på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt den 31 januari 2007, våldtäkt den 12 januari 2010, koppleri under tiden 1 oktober 2006 till 30 september 2009, sade rådman Eva Lindbäck vid Södertörns tingsrätt.

Sedan slutet av januari sitter den tidigare länspolismästaren Göran Lindberg häktad misstänkt för ett fall av våldtäkt och förberedelse till våldtäkt mot barn.

Åklagare Håkan Roswall yrkade under häktningsförhandlingen i dag att Lindberg skulle häktas för ytterligare fem brott.

Men Södertörns tingsrätt menade att det bara fanns skäl för häktning gällande tre av brotten, där han häktades på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden.

När det gäller ytterligare ett fall av våldtäkt och ett fall av sexuellt tvång fanns enligt rätten inte skäl för häktning.

Göran Lindberg, som nekat till brott, satt mest och tittade ner under den del av förhandlingen som var offentlig. Han nekar till brott och enligt hans advokat Karl Harling fanns inte skäl för häktning.

– Göran Lindberg bestrider åklagarens påstående att han är på sannolika skäl misstänkt för de här brotten som åklagaren anfört. Göran Lindberg bestrider de särskilda häktningsgrunderna samt yrkandet om att få ålägga honom restriktioner, sade advokat Karl Harling.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar.

Henrika Åkerman
henrika.akerman@sr.se