Takskottning på Adolf Fredriks skola i Stockholm. Foto: Tove Svenonius/SR.

Bråda tider för snöskottare

Den här vintern är det fullt upp för dem som röjer snö och is från hustaken. Plåtslagerier och takfirmor som jobbar med takskottning har så mycket att göra att de har svårt att hinna med.

Hos Lasse Wallin på Hagmans tak ringer mobilen hela tiden.

– Det märks ju på orderingången, vi får väldigt mycket förfrågningar, istappar, snööverhäng, och folk vill ha renskottat på grund av rasrisken, tyngden på taket.

I många delar av landet är det ovanligt mycket snö i år. Till och med rekordmycket på en del håll. Snömassorna har orsakat flera takras under vintern och belastningen på de firmor som kan skotta rent tak och ta bort farliga istappar och snö bara ökar och ökar.

Inne på kontoret hos Hagmans tak i Skärholmen i södra Stockholm hänger en stor karta över Stockholmsområdet. Lasse Wallin pekar på kartan och säger att företaget har jobb över hela länet. Han berättar att man jobbar på 40-50 tak på olika ställen i Storstockholm den här dagen.

Det är i första hand takfirmor och plåtslagerier som utför snöröjning på tak och i år har de haft sällsynt mycket att göra. Kristian Wretman som skottar snö på ett tak beskriver årets vinter såhär:

– Tuff. Mycket snö. Jag har inte sett så mycket på ett antal år och mer lär det komma.

Det ringer i Lasse Wallins telefon igen. Det går inte att hinna med alla som ringer och vill ha hjälp, säger han. Och det går inte heller att undvika att det blir väntetider.

– Vi måste priotitera avtalskunder, de som inte har avtal med oss kan vi inte hjälpa. De får ringa vidare till andra firmor och hoppas att de kan ha en lucka, det är bekymmersamt.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista