Karikatyrerna publicerades första gången 2005.
Danmark

Tidningsursäkt för karikatyrer kritiseras

Den danska tidningen Politiken ber nu om en halv ursäkt för att den publicerade de kritiserade karikatyrerna på profeten Muhammed. Tidningen tycker det var rätt att trycka teckningarna, och kan komma att göra det igen, men ber om ursäkt för att det kränker muslimer.

Det är i en uppgörelse med nästan 95 000 ättlingar till profeten Muhammed som Politiken beklagar att muslimer har känt sig kränkta av Mohammedkarikatyrerna.

Men det var inte Politiken som först publicerade bilderna utan Jyllands-Posten där de dök upp hösten 2005. Bland annat visades en teckning där profeten har en bomb invirad i sin turban.

Så småningom spreds kunskapen om karikatyrerna i den muslimska världen och utlöste häftiga protester, demonstationer, handelsbojkotter mot danska företag och våldsamma attacker mot danska ambassader.

Efter att teckningarna publicerades på nytt 2008 stämde profetens efterlevande släktingar, via en saudisk advokatbyrå, elva danska tidningar.

Som första tidning har Politiken nu alltså nått en uppgörelse och beklagar att ättlingarna och andra muslimer har känt sig kränkta.

Det var inte tidningens mening att kränka någon. Men samtidigt anser tidningen att det var rätt att visa teckningarna och Politiken förbehåller sig rätten att göra det igen.

Med den här halva ursäkten, som godtas av den saudiska advokatbyrån, vill Politiken bidra till att sätta punkt för Muhammedkrisen som i fyra år har försvårat umgänget mellan Danmark och den muslimska världen.

Men många kritiserar nu tidningen. En av karikatyrtecknarna, Kurt Westergaard, beklagar att Politiken har böjt sig och ser det som ett steg på vägen mot censur.

Regeringspartiet Venstres politiske ledare Peter Christensen tycker det är märkligt att Politiken ber om ursäkt.

Oppositionspartiet Socialdemokraternas partiledare Helle Thorning-Schmidt kallar uppgörelsen för vanvettig. Och Dansk Folkepartis ledare Pia Kjaersgård tycker att andra tidningar i en protest skall trycka bilderna en gång till.

Christer Fridén, SR:s Nordenkorrespondent
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".