Halka och snöras när mildvädret kom

Uppdaterad:15:41
Ett kraftigt väderomslag i södra Sverige har orsakat stora problem med både halka och stora vattensamlingar på många håll. Och från taken rasar snö och istappar ner på trottoarer. 

I Svenljunga i Västergötland tvingades kommunen ställa in skolskjutsar för flera hundra elever på morgonen, berättar Jan-Åke Hansson som är barn-och utbildningschef.

– Just nu är det väldigt halt på våra vägar i Svenljunga så skolskjutsarna som körs på de mindre vägarna som inte är saltade ställs in i dag. Jag fick meddelande klockan 7 från entreprenören om att det var så farligt att man inte vågade köra.

Med plusgrader och en del regn i södra Sverige har snösmältningen satt fart på allvar. Höga snövallar gör att vattnet inte rinner undan och på många vägar och gator har det bildats modd och stora sjöar av vatten.

På flera håll har det också fallit ett underkylt regn som skapat en ishinna över vägen. Flera olyckor med lastbilar skedde i morse.

Ragnar Gustafsson som grusade vägar kring Nässjö i morse berättar:

– Det här är extremt. Här ligger en isbark över allting. Även på de gångar och planer som vi har sandat ligger det is över.

Under dagen har också flera olyckor skett till exempel i Stockholm där snö och is rasat från taken, och träffat fotgängare, men ingen ska vara allvarligt skadad.

Samtidigt fortsätter arbetet med att skotta tak och köra undan snövallar inne i städerna.

Johan Paulsson rensar gator inne i Jönköping med en hjullastare.

– Det är 6 plusgrader här nu, och det märks. Det rinner på gatorna, det har ändrat sig.

Det blir rejält blaskigt?

– Ja, det gör det.

Hur är det här jobbet att skyffla fram och tillbaka som du håller på med?

– Det har varit mycket att göra under många timmar så man börjar bli trött, säger Johan Paulsson.

Problemen är långt ifrån över. I helgen när två av sportlovsveckorna avlöser varandra och många reser till eller från fjällen väntas ett nytt snöfall dra in i ett stråk från Dalarna och ut mot Norrlandskusten. Det kan sedan få ytterligare påspädning och SMHI har utfärdat en klass 1 varning.

I Götaland och östra Svealand räknar SMHI med mer regn och plusgrader det kan ge problem med vatten och slask på vägarna.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Samarbete med SR Skaraborg och SR Jönköping