Spekulationerna i en ekonomisk katastrof i Grekland förvärrar landets problem. Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix.

Banker spekulerar i grekisk kollaps

Greklands ekonomiska kris har spridit sig och handlar nu om Europavalutan eurons framtid. Och nu kommer nya uppgifter som visar att samma banker som bidragit till krisen, genom att hjälpa landet att manipulera sin ekonomiska redovisning, nu erbjuder spekulanter möjlighet att tjäna pengar på en ekonomisk kollaps i Grekland.

Christoforos Sardelis, grekisk ekonom med många år i Sverige bakom sig, är inte förvånad.

– Naturligtvis. Grekland är väldigt svagt eftersom det är så utsatt för den internationella kapitalmarknaden. Det vet ju alla.

Tidningen New York Times avslöjar att en grupp investmentbanker står bakom ett bolag i London som har skapat en effektiv marknadsplats där man kan spekulera i att Greklands ekonomi ska haverera, The Markit Group of London.

Handeln baseras på en särskild slags värdepapper, så kallade Credit Default Swaps, som funnits länge och som egentligen är en slags försäkring. De som lånar ut pengar till Grekland kan försäkra sig emot att Grekland ställer in sina betalningar.

Men värdepapperna kan också köpas som en ren spekulation i ekonomisk katastrof i Grekland: Går det riktigt illa, så faller vinsterna ut.

Bland bankerna som står bakom Londonbolaget finns, enligt New York Times, bland annat Goldman Sachs. Det är en av de banker som tjänat grova pengar på att hjälpa Grekland att dölja hur illa det är ställt med statsfinanserna. Bankens roll i krisen ska nu utredas i USA.

Problemet är att en spekulation mot Grekland gör att Greklands problem förvärras. Landet får ännu större problem med att låna de pengar som behövs. New York Times beskriver det som att köpa en försäkring som ger pengar om grannens hus brinner upp - det gör det lönsamt att tända på grannens hus.

Christoforos Sardelis beskriver det som en självuppfyllande profetia.

– Om man är beroende av pengar från den internationella marknaden, och den spekulerar mot dig, då får du inte pengar. Och när du inte får pengar så är det ännu lättare att bli attackerad igen.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se

Hela intervjun med Christoforos Sardelis
sänds i Ekonomiekot Lördag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista