Även britterna får miljöpremie för elbil

Nu ska även Storbritannien införa ett rejält bidrag till dem som väljer att köpa elbil. Tidigare har både Frankrike och Nederländerna infört liknande subventioner.

En elbil kostar relativt lite att köra per mil, men den är betydligt dyrare att köpa än en traditionell bensin- eller dieselbil.

För att få fart på elbilsförsäljningen beslutade Frankrikes regering i höstas att ge en ekonomisk morot till den som köper elbil, en subvention på motsvarande ungefär 50 000 kronor.

I Nederländerna kan företag som köper elbilar få motsvarande 80 000 kronor i stöd och igår meddelade det brittiska transportministeriet att även britterna ska få bidrag om de köper elbilar.

Det nya stödsystemet ska gälla alla brittiska elbilsköpare från och med nästa år och som mest ska man kunna få ut motsvarande 57 000 kronor i bidrag.

Stödet kommer även betalas ut till vissa vätgasbilar och laddhybrider, alltså bilar som har både en elmotor och en mer traditionell förbränningsmotor.

I Sverige finns däremot inget elbilsstöd. Här har staten tvärtom tagit bort de speciella miljöbilspremierna som fanns tidigare.

Energimyndigheten har däremot lämnat bidrag till flera projekt kring elfordon.

Jens Möller
jens.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista