Uppmanar till jihad.

Muammar Kadaffi dundrar mot Schweiz

FN kallar i dag Libyens diktator Muammar Kadaffis uppmaning i går till heligt krig, jihad, mot Schweiz, för oacceptabelt. Schweiz utrikesminister har än så länge valt att inte kommentera utspelet. Kadaffi sa att han kom med uppmaningen på grund av det nyligen framröstade förbudet mot minaretbyggen i Schweiz.

Det var på ett möte i går för att fira profeten Muhammeds födelsedag som Kadaffi gjorde sitt utspel. Han kallade Schweiz för ett "obscent kättarland" som förstör moskéer.

"Hade Schweiz gränsat till Libyen, hade vi attackerat landet" sa han och fortsatte sedan med att hävda att varje muslim som på något som helst sätt samarbetar med Schweiz är en avfälling som är emot Muhammed, Allah, och Koranen.

Men att Kadaffi uppmanar till jihad mot Schweiz handlar nog egentligen inte så mycket om förbudet mot minaretbyggen där.

Det är i sann Kadaffi-anda betydligt mer personligt än så och det tog sin början i juli 2008. Då greps nämligen Kadaffis son och hans fru i Genève, anklagade för att ha misshandlat personalen på det lyxhotell de bodde på.

De släpptes förvisso ganska snabbt, och det väcktes aldrig något åtal mot dem, men Kadaffi hade redan gått igång på alla cylindrar.

Han ställde in oljeleveranser, tog ut miljarder av dollar från schweiziska bankkonton, drog hem diplomater och förbjöd utfärdandet av visum till schweiziska medborgare.

Ganska omgående lät han även helt prompt gripa två schweiziska affärsmän som befann sig i Libyen och anklagade dem för att vistas illegalt i landet.

En av schweizarna släpptes tidigare denna månad, men den andre sitter fortfarande fängslad.

Libyens förhållande till västvärlden har sedan Kadaffi tog makten i en statskupp 1969 pendlat mellan mycket dåliga och ännu sämre.

Efter Lockerbie-attentatet 1988, då ett flygplan sprängdes ovanför staden Lockerbie i Skottland och totalt 270 personer dödades, anklagades Libyen för att ligga bakom dådet, och relationerna frös formligen till is.

Men på senare år har relationerna faktiskt blivit något bättre förmodligen främst på grund av att Libyen sitter på enorma oljereserver, som USA och Europa är intresserade av att importera från.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista