Thailand

Thaksin får avstå halva sin förmögenhet

Uppdaterad: 16:30
I Thailand har i dag den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra i landets högsta domstol dömts för att under sin tid vid makten på ett otillåtet sätt berikat sig. Mer än hälften av hans förmögenhet kommer nu att beslagtas.

Domen har förutspåtts leda till nya oroligheter i landet, men utfallet i dag ska betraktas som en kompromisslösning.

Det tog de nio domarna i Thailands Högsta domstol mer än sju timmar att avkunna domen mot Thaksin Shinawatra.

På spel har stått över motsvarande 16 miljarder kronor av Thaksins enorma förmögenhet, pengar som varit frysta på olika bankkonton sedan den demokratiskt valde Thaksin störtades i en oblodig militärkupp 2006.

Enligt domen i dag kommer staten att konfiskera mer än hälften av förmögenheten, runt motsvarande tio miljarder kronor.

Domen måste betraktas som en kompromiss ämnad att inte reta upp någon sida allt för mycket i det starkt polariserade Thailand.

Thaksin var en väletablerad affärsman som styrde ett enormt affärsimperium när han blev premiärminister 2001.

Enligt reglerna skulle han ha lämnat ifrån sig makten i sina bolag när han tillträdde som premiärminister, vilket också officiellt skedde, men enligt domen i dag fortsatte Thaksin att ha inflytande över sina företag vilka direkt kom att tjäna på hans politik.

Domen idag har lett till farhågor om sammandrabbningar mellan Thaksinanhängare å ena sidan, och polis och Thaksinmotståndare å den andra, men hela dagen har det rått lugn i Bangkok, och nu ikväll finns inga rapporter om oroligheter.

Tusentals poliser och militärer står i högsta beredskap för att stoppa alla former av protester som blir för våldsamma.

Thaksin själv var inte på plats i domstolen i dag. Han är på internationell flykt undan ett tvåårigt fängelsestraff för korruption under sin tid som premiärminister.

Michael Töpffer, Bangkok
utrikes@sr.se