Finländsk minister mordhotad

Finlands migrationsminister Astrid Thors är utsatt för ett mordhot på Facebook. Hon har polisanmält hotet, som en finländsk kommunpolitiker ligger bakom.

"Jag är redo att sitta några år i fängelse för att ha tagit livet av Astrid Thors" kallar sig en ny grupp på Facebook.

Gruppen, som har en bra bit över hundra medlemmar, är alltså ute efter Finlands migrationsminister Astrid Thors som ofta kritiseras för att föra en alldeles för slapphänt och liberal invandringspolitik. Detta trots att Finland, jämfört med övriga nordiska länder, har tagit emot få invandrare.

Astrid Thors, som representerar Svenska Folkpartiet, utsätts ofta för olika typer av aggressiva tongångar och påhopp. I synnerhet det nationalistiska invandrarfientliga partiet Sannfinländarna brukar gå till hårt angrepp mot henne. Men också i övriga partiet har hon motståndare som tycker att invandringspolitiken måste skärpas bland annat för att undvika ett mångkulturellt Finland.

Men den här gången, tycker Astrid Thors, har en gräns passerats eftersom det handlar om ett direkt mordhot och hon har därför polisanmält gruppen på Facebook och en förundersökning har satts igång.

Bakom hotet ligger en kommunpolitiker från Sannfinländarna. Han har tidigare gjort sig känd för rastiska utspel. Han har bland annat hotat en meningsmotståndare med att kasta henne i Auschwitz brännugnar för att hon inte gillar hans Hitlerhälsningar.

Han har redan två gånger polisanmälts för rasistsiska uttalanden.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se