Fler lockas av energisnåla vitvaror

Den senaste tidens höga elpris har bidragit till ökat intresse för energisnåla produkter. Det är framförallt vitvaror som är A-klassade och som utöver det är märkta med ett eller två plustecken som köps.

Axel Johansson är i köptagen bland vitvarorna i en butik i Stockholm och låg energiförbrukning är ett av säljargument för honom.

– Jag ska köpa en frysbox eller ett frysskåp, får se vad det blir.

Tittar du någonting på energiförbrukning?

– Ja, det är klart. Det får inte dra för mycket energi.

Så är det nog många som resonerar. Vitvaruförsäljaren Patrik Dahlström märker att kunderna tittar allt mer på energiklassningen.

– Absolut så gör de det. Framförallt tittar de på det som står på produkterna och frågar mycket om energiförbrukningen. Man märker absolut en skillnad.

– Man märker också att yngre människor är mer medvetna om energiförbrukning och har mer miljötänk överhuvudtaget. Kanske inte så mycket i kronor räknat men att man tänker på miljön.

För några år sedan fanns A, B och C-klassade vitvaror. I dag är det nästan bara A-klass som säljer eller de ännu snålare diskmaskiner och tvättmaskiner som utöver ett A har ett eller två plustecken.

Men frågan är om det lönar sig att betala kanske ytterligare en tusenlapp på en vitvara för att få en högre energiklass.

Siffror från branschorganisationen Elektriska hushållsapparatleverantörerna, EHL, visar att det förra året såldes färre antal vitvaror men att kunderna la ut mer pengar på inköpen och därmed fick fler energisnåla apparater.

Ändå ligger Sverige långt efter Danmark där upp till 20 procent valde de allra snålaste vitvarorna, medan det rörde sig om 3-4 procent i Sverige.

Det hänger samman med att elpriset i Danmark är ännu högre än här, säger Bengt Ernstsson, statistikansvarig på EHL.

– Det har gått oerhört mycket fortare i Danmark än i Sverige. De har en annan prisnivå på energin. Det pekar också mot att vi i Sverige sannolikt kommer att höja andelen ytterligare och jaga i kapp danskarna efterhand.

Om vi tittar längre fram, vad är det för produkter som väntar konsumenterna i framtiden?

– Nästa steg är att ytterligare produkter kommer att klassas. Det vi väntar på inom kanske ett år är att även dammsugarna ska få en energideklaration.

Karin Johansson
karin.johansson@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista