Handelsministern:

Ljus framtid för Ikea i Ryssland

Sveriges handelsminister Ewa Björling avslutade i dag sitt två dagar långa besök i Moskva. Besöket har bland annat varit ett tillfälle att diskutera svenska företagssatsningar i Ryssland, inte minst med tanke på Ikeas allt större problem i sin ryska verksamhet.

Mötet i Ryssland avslutades i dag med överläggningar kring energi- och industrisamarbete samt tullfrågor. Men även svenska företagssatsningar togs alltså upp.

– Det är inte bra för Ryssland heller när det uppmärksammas på det här sättet hur svårt det är att vara i Ryssland, och att det förekommer korruption, säger Ewa Björling (M).

Handelsminister Ewa Björling tror att Ikea har en ljus framtid på den ryska marknaden, trots avslöjandena nyligen om att chefer inom bolaget har godkänt mutor till underleverantörer.

De två högsta cheferna för Ikeas verksamhet i Ryssland fick omedelbart sparken när historien kom ut härom veckan. Men fortfarande hänger flera rättstvister över Ikea i Ryssland.

Det kan sluta med att företaget tvingas betala mångmiljardbelopp för elleveranser.

Det senaste i raden av problem är att det svenska möbelföretaget nu tvingats stänga båda sina varuhus i Sankt Petersburg på grund av konstruktionsproblem.

Det är fortfarande oklart när Ikea kan öppna det sedan länge färdigbyggda varuhuset med tillhörande köpgalleria i staden Samara, även om den ryske industri- och handelsministern Viktor Christenko i dag sa att alla Ikeas problem i Samara är lösta.

Den svenska handelsministern säger att den ryska byråkratin gör det ännu svårare för mindre svenska företag att etablera sig på den ryska marknaden.

– Det bästa receptet i dag för ett litet företag som vill ta sig in i Ryssland, och som är modigt och vill pröva, ska nog gärna vara tillsammans med ett större företag, eller att man har stora svenska företag i ryggen när man gör det. Det underlättar väldigt mycket.

Du tror inte att ett litet eller mellanstort svenskt företag som ser att giganten Ikea stöter på den här typen av problem tänker att det där med Ryssland kanske får vänta, att man inte vågar ge sig in där?

– Jag tror att vi inte ska föregå det som händer nu. Ikea har själva varit aktiva och tillsatt en internutredning. Jag hoppas att man i det stora hela ändå kan se att Ryssland är ett av våra närmaste grannländer och att det finns en fantastisk potential här, säger handelsminister Ewa Björling (M).


Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se