''Förtroende skakat av finanskrisen''

Fortfarande efter den ekonomiska krisen är förtroendet för finansmarknaderna i botten. Det här gör att återhämtningen fördröjs, säger den italienska professorn i ekonomi Luigi Guiso på Sverigebesök.

– Det finns inga tecken på att förtroendet för finansindustrin är på väg tillbaka. Det är ett problem för om människor inte litar på banker och finansinstitut så vågar de inte heller satsa sina pengar och investera, och utan pengar till investeringar så blir det lägre tillväxt, säger Luigi Guiso.

Han är professor i ekonomi vid universitet i Florens och medförfattare till en rapport om Europas ekonomi som i dag presenterades på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle i Stockholm.

Luigi Guiso menar att studier visar på att sambandet går från förtroende till tillväxt och att det är mycket starkt.

– Jag kan inte ge dig en exakt siffra, om det är fem, fyra eller tre procent. Men det är ett starkt samband och därför borde banker och finansinstitut nu aktivt jobba med att förbättra sin trovärdighet - även om det inte är enkelt, säger Guiso.

Allt som kan flytta över makt från finansindustrin till konsumenterna och investerarna är rätt väg - för det skapar förtroende, säger Luigi Guiso.

Och han berättar att studier visar att förtroendekrisen nu gäller synen på bankcheferna som inte ses som lika pålitliga som tidigare.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista