FI vill skärpa regler för pengaförvaring

Reglerna för hur pengar i olika fonder förvaras måste skärpas, hävdar Finansinspektionen som ser en risk med att banker både ansvarar för fonden och det förvaringsinstitut som har hand om in- och utflödena av pengar i fonden.

Aktiespararna håller med och vd Günter Mårder är övertygad om att flera av de senaste årens skandaler skulle kunna undvikits, till exempel Carnegie.

– Där skedde en rad överträdelser som kanske hade kunnat undvikas med ett externt förvaringsinstitut. Ett annat exempel är de fonder som har tagit ut för höga avgifter på grund av att man internt inte har sett att det här har fungerat, säger Günter Mårder.

– Men jag tror samtidigt att de flesta saker har vi inte ens sett på grund av att allting stannar inom företagsfamiljen och inte rapporteras utåt.

I fonder, till exempel ränte- och aktiefonder sker ständigt in- och utbetalningar. Men själva fondbolaget får inte ha hand om pengarna som ingår i fonden och får inte heller använda fondens egendom i den egna verksamheten.

Därför måste fondens, och därmed andelsägarnas tillgångar, tas om hand av ett separat så kallat förvaringsinstitut, som också ska se till att fonden följer fonbestämmelserna.

Finansinspektionen anser att reglerna är för otydliga. Katarina Holmberg är avdelningschef på rättsavdelningen.

– Det får konsekvensen att bolagen, förvaringsinstituten, är inte helt säkra på vilken kontrollfunktion de är satta att utföra.

Förra året var ett rekordår för fonder. Vi nettosparade totalt hela 135 miljarder kronor i fonder. Och det är de pengarna som tas om hand av ett så kallat förvaringsinstitut. De stora fondbolagen Robur och SEB Fonder använder sin egens banks förvaringsinstitut. Robur använder Swedbank och SEB fonder använder SEB. Finansinspektionen är kritisk.

– Det finns en risk för att ett förvaringsinstitut som ligger i samma koncern som fondbolaget inte utför så långtgående kontroller som de annars hade gjort, säger Katarina Holmberg.

Aktiespararnas vd Günter Mårder är inne på samma linje.

– Det är alltid så att internt inom ett företag eller en företagsfamilj så är det sämre internkontroll än mellan två motparter. Och frågan är, kan det här vara det bästa för kunden?

Detta är en omdiskuterad fråga. Det finns ett utredningsförslag från 2002, där föreslås att man skulle förbjuda ett fondbolag att anlita ett förvaringsinstitut som ligger inom samma koncern. Det är åtta år sedan och ännu har inget hänt. I åtta år har Finansinspektionen påpekat bristerna för regeringen. Men nu kanske finansmarknadsminister Mats Odell tvingas ta tag i saken.

– Det är en av de stora frågor som nu övervägs när det ska bli reformerade regler för förvaringsinstitut, men det är en process som pågår. EU arbetar med de här frågorna och det lär komma nya direktiv i höst och det är de vi har inväntat, säger Mats Odell.

Petra Bergman
petra.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista