Samtliga omkomna uppges vara kvinnor. Foto: Pavel Rahman/Scanpix.
bangladesh

Brandhärjad H&M-fabrik kan ha varit låst

Vid en brand i en textilfabrik i Bangladesh i går när 21 människor miste livet och över 40 skadades kan dörrarna ha varit låsta. I fabriken tillverkades kläder bland annat för den svenska klädjätten H&M.

Branden i klädfabriken i staden Gazipur orsakades förmodligen av en elektrisk kortslutning.

Men nu kommer anklagelser om att det inte var ett elfel som var den direkta orsaken till tragedin utan i stället att arbetarna var inlåsta och inte kunde komma ut när branden spred sig.

Majoriteten av de omkomna dog av rökförgiftning och de flesta av dem befann sig på fabrikens översta våning. Samtliga uppges vara kvinnor.

En polischef på plats har uppgett att dörrarna på ovanvåningen var låsta.

En ordförande för ett lokalt textilarbetarförbund säger att ”det här var ingen olycka, de omkomna dog för att för att arbetarskyddet åsidosattes i fabriken”.

Fabriken tillhör en klädesleverantör som heter Garib Garib. Företaget tillverkar bland annat kläder åt Wallmart och Hennes och Mauritz.

Hennes och Mauritz pressansvarige Håkan Andersson vill inte uttala sig i radio, men säger till Ekot Hennes och Mauritz arbetat med företaget under några år.

Senast i oktober 2009 var representanter för H&M på besök i fabriken för en granskning.

– Generellt sett har vi varit nöjda med hur företaget följt vår uppförandekod, säger Håkan Andersson och tillägger att H&M ser det som en fruktansvärd olycka och att företaget nu fokuserar på att ta hand om de skadade och stötta deras familjer.

H&M ser också över hur företaget kan hjälpa de drabbade.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".