I rätten 1983.

Bertil Ströberg kan beviljas resning

Uppdaterad: 21:00
Spiondömde Bertil Ströberg kan få resning. I höstas lämnade Bertil Ströberg och hans advokat in en resningsansökan till Högsta domstolen och nu öppnar riksåklagaren förundersökningen igen.

– Högsta domstolen har begärt att riksåklagaren ska yttra sig i det ärendet. Då finns det ett par saker som riksåklagaren tycker att man borde undersöka lite närmare och då måste man återuppta förundersökningen, säger överåklagare Jörgen Almblad.

1983 dömdes en före detta överstelöjtnant för grovt spioneri. Det var Bertil Ströberg och han har hela tiden hållit fast vid att han är oskyldig.

I ett försök att rentvå sitt namn lämnade han i oktober förra året in en resningsansökan tillsammans med sin advokat och den har nu hörsammats av Högsta domstolen. Det här har TV4 Nyheterna rapporterat om under kvällen.

Det kan ha kommit fram nya omständigheter rörande fallet Bertil Ströberg och nu ska överåklagare Jörgen Almblad undersöka dem.

Bertil Ströberg greps på ett postkontor efter att ha frågat efter ett brev till Sven Roland Larsson. Samma Sven Roland Larsson hade erbjudit att sälja militära hemligheter till Polen.

Rätten hävdade att denne Sven Roland Larsson i själva verket var Bertil Ströberg och Ströberg kom att dömas mot sitt nekande.

Vilka nya omständigheter som kommit fram vill inte överåklagare Jörgen Almblad kommentera.

– Resningsansökan innehåller ett antal påståenden som innefattar nya omständigheter.

Vad kan det vara för saker då?

– Det varken kan eller får jag gå in på.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".