Grekisk strejk ett stöd för regeringen

I veckan var det generalstrejk och demonstrationer på gatorna i Grekland. Men i själva verket kan utfallet av strejken och demonstrationerna tolkas som ett stöd för den grekiska regeringen.

Det säger Christoforos Sardelis, grekisk ekonom med många år i Sverige bakom sig.

– Det var 2,5 miljoner människor som strejkade i går, eller kanske 3 miljoner. Ingen vet riktigt. Men det var bara 35 000 människor på gatorna.

Bortåt 99 av 100 strejkande greker stannade alltså hemma istället för att gå ut i de demonstrationer som skulle vara en protest mot regeringens åtstramningspaket eller mot hur åtstramningarna skulle slå mot olika grupper.

Det kan, hur konstigt det än kan låta, tolkas som ett stöd för den nya grekiska regeringens försök att reparera Greklands näst intill havererade ekonomi.

Strejker i Grekland har ofta en närmast rituell funktion, säger Christoforos Sardelis.

– Varje år när man lägger fram budgeten så är det en rituell strejk oavsett vad budgeten säger.

En opinionsundersökning nyligen visade att bortåt 70 procent av grekerna håller med om att det behövs upprensning i de statliga finanserna. Och det stämmer.

I själva verket är nog den grekiska befolkningen mer inställd på handling än vad politikerna är, säger Christoforos Sardelis.

– Grekerna är inte bara ett stolt folk utan ett folk som i flera år har anklagat det politiska systemet för den dåliga förvaltningen av landet de senaste åren. Jag tror att grekerna är mer beredda än politikerna att korrigera det som sker i Grekland.

– Jag tror att vi upplever slutfasen av det här politiska systemet som har uppstått efter juntaåren. Vi är redo att byta spår, säger Christoforos Sardelis.

Staffan Sonning
staffan.sonning@sr.se