Trafikpolisen Sten-Åke Axelsson avråder från bilåkande genom Mora under lördagen. Foto: Stefan Ubbesen/SR.

Besvärligt väglag väntar sportlovsfirare

Uppdaterad: 11:51
Det är många sportlovsfirare på väg till fjällen ute på vägarna i dag. Samtidigt börjar nu Vasaloppsveckan på allvar, och bilister uppmanas undvika Moraområdet.

Meteorolog Lisa Frost på SMHI varnar för besvärligt väglag och stora snömängder.

– För dagen har vi ett snöfallsområde som främst täcker norra Värmland upp över Dalarna och sedan även längre norrut över Norrlandskusten. Vi har utfärdat en 1 klass-varning för snöfallet. Det kan komma mellan 10-20 centimeter nysnö fram till i morgon.

– Det är ganska stora snömängder på gång upp över de norra delarna av Sverige.

Hur länge håller det här på?

– Det ser ut att hålla i sig under hela dagen och även in under natten och det kommer att fortsätta i morgon, söndag, även om det rör sig vidare norrut samtidigt som det mattas av något, säger Lisa Frost.

Klass 1 varningen gäller Dalarna, Värmland, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

Det här betyder att det kan bli besvärligt för alla som nu ska ta sig upp till fjällen. I Mälardalen och längre söderut är det plusgrader med vatten på vägbanan, men från Dalarna och norrut råder vinterväglag med minusgrader.

I dag är det stugbytardag i fjällen och samtidigt så startar Vasaloppsveckan med Tjejvasan där över 8 000 skidåkare är anmälda. Och det här betyder att många riskerar att fasta i trafiken i Moraområdet där det vid lunchtid på lördagen var besvärligt med mycket snöfall och modd.

Sten-Åke Axelsson vid trafikpolisen i Dalarna råder de som ska till fjällen att undvika att ta vägen förbi Mora.

– Vi vet hur det var i fjol.

Hur var det då?

– Då hade vi kö från Garsås in till Mora. I 1,8 mil hade vi en kö som rullade i gångfart. Nu hoppas vi att folk tar alternativa vägar till fjällen så slipper vi hela den här köbildningen.

– Ska man till fjällvärlden så föreslår jag att man tar riksväg 71. De som ska till Idre bör också ta riksväg 71 tills de kommer till Sälen och där ska de ta länsväg 311 till Särna och då kommer man ut på riksväg 70 igen och kommer upp till Idre, säger Sten-Åke Axelsson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Stefan Ubbesen SR Dalarna
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista