1 av 2
Klicka för grafik.
2 av 2
Skadade hus i Santiago efter jordbävningen. Foto: Aliosha Márquez/Scanpix.
tsunamivarning i stilla havet

Antalet döda stiger efter skalv i Chile

Uppdateras löpande
Tsunamivarningen efter det kraftiga jordskalvet i Chile i morse har nu utvidgats till hela Stilla havet. Skalvet hade en magnitud på 8,8 och flera kraftiga efterskalv har registrerats. 85 dödsoffer har bekräftats och Chiles president har utfärdat katastroftillstånd.

Skalvet inträffade klockan 07.35 svensk tid. Enligt USA:s tsunamicenter NOAA gäller tsunamivarning för Chile och Peru. En lägre varningsnivå, "tsunamivaksamhet", gällde först för Ecuador, men har senare utvidgats till att gälla Sydamerikas västkust, hela Centralamerika, på Antarktis, Filippinerna och Franska Polynesien.

Även Australien varnas för risken för en tsunami. Eventuella vågor skulle då slå mot kontinentens östkust söndag morgon lokal tid, enligt  Joint Australian Tsunami Warning Center rapporterar nyhetsbyrån AP.

Skalvet är det i särklass kraftigaste i världen i år, mycket starkare än jordbävningen i Haiti i januari.

Skalvets centrum var enligt USA-myndigheten USGS på sex mils djup under Stilla havets botten, cirka tio mil från staden Concepción som ligger drygt 30 mil söder om Chiles huvudstad Santiago. Dock är de vågor som bekräftats än så länge ganska beskedliga, cirka 1,3 meter vid kustorten Valparaíso.

Den chilenska huvudstadens stora internationella flygplats är tills vidare stängd, alla flygningar har stoppats, uppger flygmyndigheter i Brasilien och Peru enligt Reuters.

Enligt UD:s presstjänst arbetar ambassaden i Chile med att få en bild av vad som har hänt, men än så länge har man bara tillgång till de uppgifter som finns i medierna.

– Vi har haft kontakt med en person på ambassaden. Då var hon fortfarande i sitt hem. Hon var omtumlad och sade att det inte fanns någon ström, men hon mådde bra, säger Camilla Åkesson Lindblom vid presstjänsten, till TT.

Reynir Bödvarsson, seismolog på Uppsala universitet säger till Ekot att skalvet kan få allvarliga konsekvenser.

 – Det är en jordbävning som kan generera tsunami. Det är ingen tvekan om det. Den är väldigt nära kusten och det betyder att tsunamin redan nu om den har genererats är där på närmaste kuststräckan.

Hur allvarliga kan konsekvenserna bli?

– Det är inget tättbefolkat område, dessbättre om en tsunami sveper in. Det finns små byar längs hela kusten, men inga miljonstäder, säger Reynir Bödvarsson.

Enligt USGS intensitetskarta på internet beskriver boende i Chiles huvudstad Santiago skakandet där som en sjua på en tiogradig skala. Det innebär "mycket starka" skakningar, men bara "måttliga" skador. Vittnen uppger, enligt Reuters, att strömmen bröts i delar av Santiago efter skalvet.

Också från platser i Argentina som ligger över 100 mil från skalvets centrum har USGS fått in rapporter om att marken skakade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista