President Michelle Bachelet utfärdar katastroftillstånd för Chile efter skalvet. Foto: Scanpix.

Katastrofläge i Chile efter skalvet

Stora delar av Chile är strömlöst, inklusive huvudstaden, tele- och mobilnäten är störda, flygplatserna är stängda, motorvägsbroar har kollapsat och katastroftillstånd är utlyst.

Vittnesmål som kommer ut från den chilenska radion och tv:n och informationsflödet på Twitter talar om panik - till och med tvärs över den sydamerikanska kontinenten med massevakuering i Buenos Aires - med människor gråtande på gatorna i bara nattsärken.

Från sitt semestertillhåll ute vid den chilenska kusten söder om Santiago berättade vår Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren tidigare i morse:

– Vi vaknade av att det började skaka och att det var ett obehagligt ljud. Det brukar hända härute, men det här fortsatte väldigt länge så att vi rusade ut i trädgården och det bara fortsatte. Vi var väldigt rädda för allting rörde sig. Det var det längsta skalv jag varit med om någon gång.

Palmgren berättade också att det trots våldsamheten och varaktigheten i jordskalvet fanns det just där inga omfattande skador, brandkåren förhöll sig lugn. Lars hade lyckats kontakta anhöriga på andra håll i Chile som haft ungefär samma upplevelse men inte sett någon omfattande förstörelse. Men under flera timmar nu har vi inte haft full kontakt med Lars, vi hör honom men han hör inte oss.

Från chilenska kustbyar rapporteras att havet dragit sig tillbaka, det skede som föregår en tsunami, och tsunamivarning har gått ut för stora delar av Stilla havet och för grannländerna norrut, Peru och Equador, men inte längre för Chile, vågen skulle redan ha rullat in.

Hur omfattande skadorna är och hur många som skadats och dödats i det här jordskalvet som följts av flera också mycket kraftiga efterskalv, vet vi just nu inte mycket om.

Så är det alltid; kommunikationsmedlen slås ut mest där skadorna är värst. Information kommer inte ut. Men det beräknas att tre miljoner människors liv har varit eller är i riskzonen.

Skalvet drabbade Chile vid halv fyra-tiden i natt. Det är nu morgon, dagen har grytt, katastrofens omfattning klarnar de närmaste timmarna.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista