Chilenare i Sverige försöker nå anhöriga

Uppdaterad: 16:45
Chilenare i Sverige försöker nu på alla sätt få kontakt med sina släktingar i landet. Tv-bilder från Chile visar stor förödelse och människor som är rädda för de efterskalv som har fortsatt att skaka om marken.

Statliga televisionen Televisión Nacional de Chile har flera team ute på gatorna där de rapporterar direkt om läget efter den kraftiga jordbävningen.

En man i hamnstaden Valparaíso vittnar om hur allt omkring honom föll på golvet när han försökte ta sig ut från huset där han bor. Tv-rapporterna försöker ge en bild region för region. Skalvets intensitet har varierat mellan fyra och 8,3 på richterskalan.

En reporter i staden Curicó, nära epicentret, berättar om en mycket kaotisk situation. Ingen el, inga telefonförbindelser, bara vatten. Folk är rädda att lämna sina hem, ryktena går om pågående plundringar. Samtidigt vill ingen hålla sig inomhus, berättar reportern.

I Sverige bor cirka 40 000 chilenare. De väcktes idag av nyheten om skalvet, och började omedelbart ringa till sina anhöriga.

Victor Ormeño har släktingar i två av de städerna där skalvet kändes som värst på land, Talcahuano och Concepción.

– Vi har inte hört så mycket men det var någon som hade fått kontakt med sin syster i morse. Hon mådde bra men de var ute. De vågade inte vara inne i hemmet eftersom det mesta hade rasat. Huset var okej men hon var väldigt orolig.

Ni har också andra släktingar där i området?

– Ja, jag har en bror. Vi har inte kunnat kontakta honom. Han bor i Concepción. Alla telefoner är avstängda.

Så du vet ingenting om honom?

– Nej. Vi vet ingenting. Vi är väldigt oroliga men vi hoppas...

Hur följer ni händelserna?

– Vi försöker ringa och tittar på nyheterna. Det är bra att det finns information på internet också. Det är många som har kommit in på Facebook och olika sidor där man chattar och berättar lite om vad som händer där, säger Victor Ormeño, chilenare i Stockholm.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista