1 av 2
Farliga nervgifter används vid sojaodling i Brasilien. Foto: Daniel Öhman & Malin Olofsson/SR.
2 av 2
Professor Wanderley Pignati. Foto: Daniel Öhman & Malin Olofsson/SR.
matens pris

Tusentals skadas i billig foderproduktion

Tusentals människor skadas av livsfarliga bekämpningsmedel som används för att framställa djurfoder till grisar kor och kycklingar. Det visar en granskning som Ekot har gjort.

Trots att bekämpningsmedlen varit förbjudna i Sverige i upp till 30 år tillåter de svenska importörerna att de används.

22-årige Christiano Ketzer tar sig mödosamt fram ute på gården till sitt hus. För ett och ett halvt år sedan fick han i sig det starka nervgiftet metamidofos när han arbetade ute på de gigantiska sojafälten. Han drabbades av en allvarlig nervskada.

I dag är varje steg han tar en plåga.

Användningen av bekämpningsmedel skenar i Brasilien. På sex år har försäljningen trefaldigats. Nu använder man mest bekämpningsmedel i världen.

– Det är ett mycket oroande problem. Vi använder många bekämpningsmedel som är väldigt farliga vi många är förbjudna i andra länder, säger Luis Claudio på brasilianska hälsomyndigheten Anvisa.

Vi åker ut på de brasilianska sojafälten för att själva titta efter hur det går till. På ena sidan om oss är sojaplantorna gröna och frodiga men på andra sidan är de alldeles bruna de ser döda och förtorkade ut.

De är bruna för att man sprutar på bekämpningsmedel för att bladen ska dö och då blir det lättare att komma åt själva sojabönan. Det gör man innan det ska skördas.

Bekämpningsmedlet som har använts här heter Parakvat och har varit förbjudet i Sverige i snart 30 år.

– Det är ett av de värsta bekämpningsmedlen man känner till, säger Peter Bergkvist på Kemikalieinspektionen.

– Vad vi vet så är det det här bekämpningsmedlet som orsakar flest dödsfall i hela världen. Det är ingen tvekan om att det är en väldigt otäck substans. Jag tycker att det är obegripligt att man låter ett sådant här medel finnas kvar på marknaden.

Utan de här bekämpningsmedlen skulle produktionskostnaderna öka och det accepterar inte de priskänsliga kunderna i Europa och Kina. Sojan används till djurfoder och dyrare djurfoder betyder dyrare kött.

Sojan som importeras till Sverige går till de 80 miljoner svenska kycklingar grisar och kor som slaktas varje år.

Claes Johansson är chef för hållbarhetsarbetet på lantmännen.

– Det skulle så klart påverka kostnaden för sojaråvaran avsevärt. Främst logistikkostnaderna eftersom vi skulle få särskilja transporter då. Det skulle påverka priset avsevärt. Jag kan inte säga hur mycket, säger han.

Priset på djurfodret skulle bli högre och då skulle köttpriset för konsumenterna också bli högre?

– Ja, det skulle det bli.

Men ni kan väl ställa krav om ni betalar?

– Absolut.

En kostnadsfråga alltså. Wanderley Pignati professor på universitetet i Cuiaba och en av de främsta experterna på bekämpningsmedel i Brasilien tycker att de företag som köper soja av Brasilien borde agera tuffare.

För i Brasilien skadas många människor en del så allvarligt att de avlider. Bakom den officiella statistiken finns stora mörkertal.

Runt 300 000 blir förgiftade varje år, enligt hans beräkningar. I de områden där mycket soja odlas ökar fallen av kroniska sjukdomar cancer och missbildningar snabbt.

– Importörerna av soja borde säga att de inte köper de här produkterna som producerats med hjälp av bekämpningsmedel som förstör miljon, skadar människor och orsakar cancer och missbildningar, säger professor Wanderley Pignati.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se 

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista