Lars Palmgren.
SR:s latinamerikakorrespondent lars palmgren

"Det längsta skalv jag varit med om"

Uppdaterad: 16:45
SR:s korrespondent Lars Palmgren befann sig i morse i sin sommarbostad ute vid den chilenska kusten norr om Santiago och väcktes av skalvet.

– Jag vaknade av att det började skaka och det var ett obehagligt ljud. Det brukar ske sådana saker här i Chile, det är ofta jordskalv här. Men det här fortsatte väldigt länge så jag och min hustru och min nioåriga dotter rusade ut i trädgården och det bara fortsatte och fortsatte och tog aldrig slut.

– Jag var väldigt rädd för allting rörde sig och det var ett väldigt dån hela tiden. Det var det längst skalv jag varit med om någon gång.

Hur är stämningen där du är?

– Folk är rädda och spända med ett visst mått av tillkämpat lugn. Folk har ändå en viss erfarenhet av jordskalv. Ingenting har hänt i den här byn men man utbyter information med varandra.

– Man ringer släktingar runt om i landet och alla har hört någonting om att det föll en elstolpe där och det öppnades en spricka i vägen på annat håll.

Känner ni efterskalven där du är?

– Det har varit flera stycken efterskalv. Ett par ganska stora så att vi sprang ut snabbt för att komma undan och sedan några korta, mjuka som inte kändes speciellt mycket. Man känner nästan innan skalvet kommer att det är någonting på gång. Det är något som händer i atmosfären.

Lars Palmgren berättar att det trots våldsamheten och varaktigheten i jordskalvet fanns det just där han befann sig inga omfattande skador och brandkåren förhöll sig lugn.

Lars har lyckats kontakta anhöriga på andra håll i Chile som haft ungefär samma upplevelser men inte sett någon omfattande förstörelse.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista