1 av 3
En man tittar ut över en väg som kollapsat i Santiago. Foto: Carlos Espinoza/Scanpix.
2 av 3
Klicka för grafik.
3 av 3
En kvinna sitter i ruinerna av hus som förstörts av jordbävningen i Talca, Chile. Foto: Sebastian Martinez/Scanpix.

Dödssiffran stiger efter jordbävningen

Uppdateras löpande
Ett kraftigt jordskalv inträffade tidigt i morse vid Chiles kust. Hittills rapporteras 147 omkomna. En tsunamivarning ha utfärdats för hela Stilla havet.

Timmarna går, snart ett halvt dygn, med ytterst lite information ut från de chilenska städerna närmast jordbävningens epicenter.

Det hittills enda är gatuscener från den chilenska tv:n med skadade byggnader, bland annat ett kollapsat 15-våningars höghus och bilder som visar stora sprickor i gator fyllda med glasrutor i kras och ett virrvarr av nedrasade el- och telekablar.

Från stora städer som Concepción, med nästan en miljon invånare, finns bara dessa bilder och lite annan sporadisk information om en taxichaufför som krossades då en mur föll över bilen och en hemlös som föll offer för en nedrasande bro.

Ett drygt 30-tal uppges här vara bekräftat omkomna. Från mindre städer ännu närmare jordbävningens centrum finns ingen information.

Vår Latinamerikakorrespondent Lars Palmgren berättar från en semesterort lite längre norrut på den chilenska kusten om hur efterskalven fortsatt plågar men att byn ändå klarat sig väl.

– Det har varit flera stycken efterskalv. Ett par ganska stora så att vi sprang ut snabbt för att komma undan och sedan några korta, mjuka som inte kändes speciellt mycket. Man känner nästan innan skalvet kommer att det är någonting på gång. Det är något som händer i atmosfären så folk har stått på språng och väntat.

– De flesta har hållit sig inne i sina hus. De första timmarna efter det stora skalvet var folk ute ur sina hus av rädsla men sedan gick man tillbaka in. Vi har vatten, vilket man inte har i grannbyarna så här är vi inte alls drabbade jämfört med södra Chile där epicentret fanns.

Det vi vet från andra områden, längre ifrån, som Santiago, är svåra skador på flera byggnader, en sammanstörtad kyrka, sprickor och andra skador på gator och vägar.

Den stora motorvägsbron som förbinder norra och södra Chile är svårt skadad och den internationella flygplatsens terminalbyggnad är också skadad. Elen har varit avbruten, med stora områden mörklagda under nattens småtimmar. Teleförbindelserna var och är fortfarande sporadiskt fungerande.

Katastroftillstånd är proklamerat för landets tre centrala regioner. Landets president manar till lugn, men varnar också om att dödstalen säkert växer.

Skalvet kom strax efter halv fyra på morgonen och har alltså följts av mängder med efterskalv. Centrum var alldeles vid kusten, 30 mil söder om Santiago, tio mil norr om Concepcion. Styrkan, mätt i energimängd, var tusen gånger värre än den i Haiti, men djupare, tre och en halv mil ner. Den skakade om de flesta i Chile men också så långt bort som i Buenos Aires.

Tsunamivarning gäller för nästan hela Stilla Havet. Varningen gäller ända bort till Japan och Filipinerna, Nya Zeeland och Hawaii.  En chilensk kuststad rapporteras träffad av en våg på inte fullt två och en halv meter. Öar en bit från kusten uppges också ha drabbats, också där oklart hur.

EU, Japan och andra har lovat Chile all tänkbar hjälp.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista