1 av 2
Hus i ruiner i Talca, Chile. Foto: Sebastian Martinez/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik.
jordbävning i chile

Kaos och förödelse i skalvens spår

Uppdateras löpande
Två kraftiga efterskalv har följt på det stora skalvet i Chile i morse, som hittills har krävt 85 människoliv. Staden Concepción ligger nära jordbävningens epicentrum.

Samtidigt har jordbävningen orsakat en tsunami och en tsunamivarning har utfärdats för Sydamerikas västkust.

Epicentret för det stora skalvet klockan halv fyra i natt, halvåtta svensk tid, var cirka 30 mil söder om huvudstaden Santiago.

Magnituden var på 8,8, vilket är ca 60 gånger kraftigare än det skalv som drabbade Haiti i januari.

För en kort stund sedan kom de första bilderna från Concepción, storstaden närmast epicentret. En chilensk tv-reporter rapporterar om stor förödelse, panik och kaos.

Det hörs skrik från rasmassorna. Räddningstjänsten har kollapsat. Det pågår bränder utan att brandkåren lyckas komma fram.

Ett 15-våningshus har rasat samman i centrum. El- och telefonledningar har raserats, och kablarna ligger längs gatorna.

Reportern berättar om minst tio efterskalv, de kraftigaste på magnituden 6,9 och 5,5. Byggnader har också rasat i huvudstaden Santiago.

En man från hamnstaden Valparaíso berättar hur allt runt omkring honom föll på golvet när han försökte ta sig ut från bostaden.

Regeringen har utlyst katastroftillstånd i centrala Chile. Invånarna på ön Robinson Crusoe och Påskön håller på att evakueras.

Från USA har en varning gått ut till alla länder vid Stilla havet. En flodvåg har uppstått i oceanen och den kan slå till när som helst. Invånarna evakueras nu längs kustområdena.

Även på andra sidan Stilla havet, i bland annat Japan och Ryssland, förbereder man sig för en eventuell tsunami. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista