Sojan används som djurfoder i Sverige. Foto: Daniel Öhman & Malin Olofsson/SR.

Kritik mot svenska sojaimportörer

Nu kommer hård kritik mot de företag som importerar soja som används i djurfodret till svenska kor, grisar och kycklingar.

Tusentals människor skadas eller dör varje år av de livsfarliga bekämpningsmedel som används för att producera sojan. Peter Bergkvist på svenska kemikalieinspektionen tycker att bondeägda Lantmännen borde ta ett större ansvar.

– Det enda sättet att komma till rätta med det här är att man ställer större krav vid import av de här råvarorna.

Vilka är det som bör ställa de här kraven?

– Importörerna förstås, säger Peter Bergkvist.

Ekot har besökt de enorma sojafälten i delstaten Mato Grosso i Brasilien. Hela fältet är besprutat med ett bekämpningsmedel som heter Parakvat.

– Det är ett av de värsta bekämpningsmedlen man känner till. Akut giftigt. Det finns inget motgift som kan motverka de skador man får av en exponering. Mycket plågsam utveckling där lungorna förstörs, säger Peter Bergkvist på kemikalieinspektionen.

Parakvat är bara ett av de mycket farliga bekämpningsmedel som används i Brasilien.

En av dem som drabbats är Christiano Ketzer. För ett och ett halvt år sedan fick han i sig det starka nervgiftet metamidofos när han arbetade ute på de stora sojafälten.

Han fick en nervskada som gör det svårt för honom att röra benen. I dag är varje steg han tar en plåga. Kanske blir han aldrig bra. 

Användningen av bekämpningsmedel skenar i Brasilien. På sex år har försäljningen trefaldigats. Nu använder man mest bekämpningsmedel i världen.

Flera är så farliga att de är förbjudna i många länder inklusive Sverige. 

Men i Brasilien skadas många människor. En del så allvarligt att de avlider. Bakom den officiella statistiken finns stora mörkertal.

– För varje fall som registreras finns femtio som inte registreras säger Wanderley Pignati, professor på universitetet i Cuiaba och en av de främsta experterna på bekämpningsmedel i Brasilien.

Han uppskattar att 300 000 människor förgiftas varje år. Och vad värre är:

– I de områden där det är mycket sojaproduktion ökar antalet fall av kroniska sjukdomar och cancer snabbt, säger professor Wanderley Pignati. 

I Sverige används sojan som proteinfoder till kycklingar, kor och grisar. Största sojaimportören Lantmännen ställer inga krav på att sojan de köper ska produceras utan de farligaste bekämpningsmedlen.

Claes Johansson är chef för hållbarhetsarbetet på Lantmännen.

– Det skulle påverka priset avsevärt. Jag kan inte säga hur mycket.

Priset på djurfodret skulle bli högre och då skulle köttpriset för konsumenterna också bli högre?

– Ja, det skulle det bli.

Men ni kan väl ställa krav om ni betalar?

– Absolut.

Claes Johansson säger att de i stället deltar i rundabordsamtal som på sikt ska skapa bättre villkor på sojafälten i Brasilien.

Peter Bergkvist på kemikalieinspektionen anser att de borde göra mer.

– Om man pratar om de stora fodermedlen som soja tycker jag att det är uppenbart att de som importerar sojan bör ställa större krav på på vilket sätt den här råvaran har tagits fram. Vilka medel som har använts i produktionen.

Varför det?

– Jag tror att det är enda sättet att styra utvecklingen och göras livet drägligare för dem som arbetar med sojaproduktionen, säger Peter Bergkvist på kemikalieinspektionen.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se 

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".