MP vill ena de rödgröna innan valet

De rödgröna partierna förhandlar nu om hur det gemensamma politiska alternativet ska se ut. Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson tycker att partierna ska enas i så många frågor som möjligt.

Enligt Eriksson är det särskilt viktigt att försöka enas i de svåra frågorna och inte lämna dem till efter valet.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi blir överens om de stora, viktiga frågor som är centrala för väljarna. För att vi ska vara ett bra starkt alternativ, för att vi ska kunna samla en majoritet tror jag att det är nödvändigt. Jag tycker inte att det är någon bra lösning att lämna alla svåra frågor utanför. Snarare är det ytterligare ett skäl för att vi ska försöka hitta en lösning redan innan.

Ska de rödgröna regera tillsammans måste de försöka komma överens om allt. Frågan är om det ska ske före eller efter valet.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly tycker att partierna före valet kan driva olika linjer i en del centrala frågor, till exempel om det ska vara betyg i skolan.

Peter Eriksson håller inte med.

– Nej jag tycker att det är bättre om vi har en gemensam linje i betygsfrågan. Det är en av de centrala frågorna när det gäller skolpolitiken.

Ett annat exempel är Afghanistanfrågan, där Vänsterpartiet vill stoppa den militära insatsen. Enligt Peter Eriksson blir det bråttom för den kommande regeringen att fatta beslut

– Jag tycker fortfarande att det vore bra om vi kan ha en gemensam syn i Afghanistanfrågan. Det är ju en fråga som om vi vinner valet kommer att kräva ett beslut redan i november december.

Den senaste veckan har de rödgröna fört en offentlig debatt om avdraget för hushållstjänster. Vänsterpartiet vill avskaffa det så fort som möjligt. Ledande socialdemokrater har luftat åsikten att det kan behållas om det görs om.

Miljöpartiet tycker att systemet i sin nuvarande form ska avskaffas om ungefär ett år.

– Vi kan tänka oss att ha kvar det här en kortare tid för att konjunkturen ska hinna vända. Kanske ett år eller så. Ska det vara någonting som är kvar så får det vara en annan modell, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. 

Thomas Ramberg
thomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista